Szigorítják az ellenőrzést az osztrákok az olasz határon

Ausztria legkésőbb június elsejétől szigorítja az osztrák-olasz határnál fekvő Brenner-hágót érintő szakasz ellenőrzését az Európába özönlő "menekültek" miatt – közölte az osztrák védelmi miniszter kedden.

Hans Peter Doskozil tájékoztatása szerint a tiroli szakaszon hasonló átléptető pontot akarnak kiépíteni, mint a stájerországi Spielfeldnél. A miniszter hangsúlyozta, hogy a szigorúbb határellenőrzést a "menekültek" számának függvényében fogják foganatosítani.

Az osztrák belügyminiszter, Johanna Mikl-Leitner korábbi közlése szerint Ausztria arra számít, hogy a balkáni útvonal lezárása miatt mintegy 300 ezer "menekült" érkezik a Földközi-tenger felől Olaszországba, kétszer több, mint tavaly.

A tiroli rendőrség szóvivője szerint már megkezdték a határellenőrzéshez szükséges építési munkálatokat, tetőszerkezetet állítanak fel az érintett résznél, hogy rossz időben is végezni tudják az áthaladó járművek átvizsgálását. A szóvivő azonban azt cáfolta, hogy kerítésépítési munkálatokat kezdtek volna.

A korábbi osztrák bejelentés szerint júniusig legalább négy átengedőpont létesül a "menekülteknek" az osztrák határon, ebből kettő a magyar-osztrák szakaszon.

A burgenlandi Miklóshalmánál és Rábakeresztúrnál, a tiroli Brenner-hágónál és a karintiai Thörl-Maglern településnél tervezik a hatóságok, hogy irányítottan léptetik majd át a "menekülteket".

Tavaly 89 ezer menedékkérelmet nyújtottak be, mintegy három és félszer annyit, mint egy évvel korábban.

Idén egyre kevesebben akartak Ausztriában maradni: április második hetében több mint ezren, februárban ötezren, januárban hatezren, decemberben 7300-an, novemberben 12 ezren.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »