Szigorítják a plakáttörvényt

Szigorítják a plakáttörvényt

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be az erre vonatkozó jogszabály-módosítást, aminek értelmében a polgármesterek településképi bejelentési eljárást folytathatnának le a reklámok és reklámhordozók elhelyezéséről.

A Népszava a hatálybalépés ideje, szeptember 29-e miatt arra következtet, hogy a módosítót gyorsított eljárásban tárgyalná a Ház.

A Miniszterelnökség arra a kérdésre, hogy miért volt szükség a szigorításra nem adott választ, azonban elmondták, hogy az előzetes és utólagos ellenőrzések alkalmával 105 jogsértően elhelyezett plakát eltávolítását rendelték el, bírság kiszabására azonban nem került sor.

MIÉRT AKARNAK SZIGORÍTÁST?

A plakáttörvény szigorítása egyértelműen azért fontos a kormány számára, mert a Jobbik sikeres plakátkampánya miatt hozott törvény ugyan kizárta, hogy a költségvetési pénzből működő szervezetek listaár alatt hirdessenek, de azzal nem számolt, hogy egy magánszemély kezdi el hirdetni a párt üzeneteit.

Azonban hiába akadnak ki vezető politikusok, hogy “A nép nem leváltható” és a béruniós kezdeményezést hirdető plakátoknál egyértelmű a politikai szándék, ezért azok is a törvény hatálya alá tartoznak, ez nincs így. Magánszemélyekre a törvény nem vonatkozik.

A leköszönö frakcióvezető, Kósa Lajos nyilatkozata, miszerint nem érdekli őket a plakáttörvény-hekkelés, és – mivel a hülyeség sem betiltható – a törvényt sincs értelme módosítani már nem állja meg a helyét. A plakátok tartalma tehát vagy nem is hülyeség vagy a fidesz a hülyeség betiltására is törekszik, ebben az esetben azonban kezdhetné a saját háza táján.

Ha nem emlékezne már hogyan is zajlott a plakátháború, itt felfrissítheti az eseményeket:


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »