Szigorítaná a belügy a járdán való parkolást

Szigorítaná a belügy a járdán való parkolást

A közúti rendelkezések egységes szabályozásának módosítására vonatkozó javaslat szerint csak ott lehetne ezután a járdán állomásozni, ahol ezt tábla jelzi.

parcare-trotuar_b

Betiltaná a belügyminisztérium a járdán való parkolást. A szaktárca által közzétett, a közúti rendelkezések egységes szabályozásának módosítására vonatkozó javaslat szerint csak ott lehetne ezután a járdán állomásozni, ahol ezt tábla jelzi. A tervezet kimondja: a közlekedési rendőrség a közutakat fenntartó hatósággal közösen dönthetne arról, hogy bizonyos településen belüli járdaszakaszok szélessége lehetővé teszi-e a parkolást, s amennyiben erre van lehetőség, táblák kihelyezésével engedélyeznék az állomásozást.

Az indoklás szerint törölni kell azt a jelenleg hatályos szabályozást, amely engedélyezi a járdán való parkolást abban az esetben, ha a gépkocsivezető legalább egy méter széles járdarészt szabadon tud hagyni a gyalogosoknak. Ezt az előírást sok esetben nem tartják be a járművezetők, ezért van szükség a jelenlegi szabályozás szigorítására.

A belügyminisztérium ugyanakkor közvitára bocsátotta a tiltott helyen parkoló gépkocsikat elszállítására vonatkozó tervezetét is. Eszerint a tilosban állomásozó járműveken kívül azokat a gépkocsikat is el lehetne szállítani, amelyek akadályozzák a forgalmat, gátolják a bejutást magán- vagy közintézmények területére, illetve kerékpársávon, járdán vagy a tömegközlekedési eszközök megállójában parkolnak.

Az új előírások szerint azonban nem lehet elszállítani egy tilosban parkoló gépkocsit, ha a járműben tartózkodik valaki. A műveletet le kell állítani, ha időközben az autó tulajdonosa megjelenik, és egyetért az elszállítás költségeinek kifizetésével. A jármű elszállításával annak az útnak a kezelőjét bízza meg a tervezet, ahol a gépkocsi tilosban parkolt. Az elszállított járművet a hét bármelyik napján és bármelyik órájában kiválthatja tulajdonosa, ennek érdekében az illetékes hatóságoknak folyamatos közönségszolgálatot kell biztosítaniuk.

A tiltott helyen, a forgalmat akadályozva parkoló autókat egy éve nem lehet elszállíttatni, 2015 májusában ugyanis a legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy az eljárásra vonatkozó előírások megalkotása nem a helyi önkormányzatok, hanem a kormány vagy a parlament hatáskörébe tartozik. Az igazságügyi intézmény az ombudsman jelzése nyomán hozott ítéletet az ügyben. A polgármesteri hivatalok így gyakorlatilag eszköz nélkül maradtak a tilosban állomásozó járművekkel szemben, amelyek vezetőire csak a rendőrség róhat ki pénzbírságot.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »