Szigor: csökkentenék a migránsoknak járó szociális ellátást

Szigor: csökkentenék a migránsoknak járó szociális ellátást

Szigorítana a kormány a menekültügyi eljáráson, a Belügymisztérium javaslata szerint a migránsok csak egy hónapig lehetnének a befogadóállomásokon, és csökkentenék a nekik járó szociális ellátást is. Közben újra megnyitottak három határátkelőt a horvát–magyar határon, amit három hete azért zártak le, mert megnőtt az illegális határátlépők száma a déli határszakaszon. A belügyminiszter szerint a magyar–román szakaszon rövid időn belül kerítést lehet építeni, ha a helyzet megkívánja.

A kerítés ugyan maradt a Magyarbóly–Pélmonostor közötti vasúti átkelőnél, de a határt korábban lezáró szögesdróttal felszerelt vagont már eltolták. Déltől ugyanis újranyitották a Magyarország és Horvátország közti vasúti átkelőket. Ha jön a vonat, a kaput a rendőrök nyitják majd ki.

A döntést a magyar és a horvát belügyminiszter közösen jelentette be, mindkét fél a kétoldalú kapcsolatok javulásaként értékelte a lépést. Pintér Sándor a Hír TV-nek azt mondta, hogy rövid idő alatt meg lehet építeni a határzárat a magyar–román határon, ha a helyzet megkívánja.

„A román határon jelen pillanatban nem jönnek migránsok, tehát jelen pillanatban a kerítés építése nem aktuális, abban a pillanatban, hogyha megjelennek és a román rendőrség és a román belügyi vezetés nem tudja ezt megakadályozni, akkor kerül ez előtérbe. Számításaim szerint nagyon rövid idő alatt fel tudjuk majd húzni ezt a kerítést” – fogalmazott a belügyminiszter.

A kormány újabb menekülthullámra készül, erről már a kancelláriaminiszter beszélt a parlamentben. Lázár János szerint ugyanakkor nem lesznek befogadóállomások Magyarországon. „Magyarország egyetlenegy bevándorlótábort nem létesít. Mi olyan őrzött átmeneti szállásokat tartunk fönt, ahol ideiglenesen kerülnek elhelyezésre a határt illegálisan átlépők […]” – fogalmazott Lázár János.

A Jobbik nem hisz a kormánynak, ezért kezdeményezik, hogy minden településen legyen helyi népszavazás, ahol új menekültügyi befogadóközpontot kívánnak létesíteni. „Már egyértelműen látszik az, hogy hosszabb távon fognak migránsokat az említett két településen, tehát Körmenden és Szentgotthárdon állomásoztatni, ezt alátámasztja az, hogy a Vas Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási főigazgatóság már közzé is tett álláshirdetéseket: szociális munkásokat keresnek a két településre, gondnokot, gépkocsivezetőt, pénzügyi intézőt” – mondta Bana Tibor országgyűlési képviselő.

A Belügyminisztérium ugyanakkor közben szigorítaná a menekültügyi szabályokat. Javaslatuk csökkentené a menedékkérők szociális ellátásait, és a migránsok csak egy hónapig maradhatnának a befogadóállomáson.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »