Szigetvári: Fejezzék be az állami zaklatást!

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke szerint az Energiaklub és a többi civil szervezet vegzálása mögött is Orbán Viktor áll. Mindezt azért teszi a miniszterelnök, mert nem bírja elviselni, ha valaki kimondja az igazságot – írja közleményében az Együtt.

Szigetvári Viktor követeli, hogy a Fidesz fejezze be a civilek ellen folytatott boszorkányüldözést, adminisztratív és állami zaklatást – írja az MTI.

Úgy véli, miután bebizonyosodott, hogy a Norvég Alap és EGT Alap támogatások szétosztásáért felelős civil szervezetek letámadását Orbán Viktor rendelte el, a mostani vegzálás mögött is ő áll. Ezzel a Norvég Alap után most egy olyan szervezetet támadott meg a miniszterelnök, ami Paks2-ről mondja ki az igazságot – olvasható a párt közleményében.

Panaszt tesznek

Csütörtökön reggel előzetes bejelentés nélkül házkutatást tartott az Energiaklub irodájában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága. Az Energiaklub szerint ez már a norvég ügy második felvonása lehet, mivel egy norvégiai, izlandi és lichtensteini támogatású projekt részleteit ellenőrizték a NAV pénzügyőrei.

Az Energiaklub közölte: az eljárás tárgya és célja számukra nem ismert, csak annyit tudnak, hogy a vizsgálat ismeretlen tettes ellen zajlik, és a vizsgálatot megindító határozat szerint „az eljárás eredményessége és a tényállás tisztázása érdekében szükséges” az Energiaklub „Klímaválasz – Kapacitásfejlesztés a helyi klímaadaptációért” elnevezésű projektjének átvizsgálása is.

A NAV pénzügyőrei elvitték a projekt szerződéseit és több mint 300 számláját, valamint a projektvezető levelezését, amelyet a projekttel kapcsolatban folytatott. A házkutatás elrendeléséről szóló határozattal kapcsolatban az Energiaklub panaszt nyújt be az illetékes hatóságnál – tették hozzá.

Részletekbe menő vizsgálat

Hozzátették: a projekt norvégiai, izlandi és lichtensteini támogatásból valósult meg, és 2016 áprilisában sikeresen lezárták. A projektről 4 havonta beszámoltak a támogatást kezelő szervezetnek, a nemzetközi, de szentendrei székhelyű Regional Environmental Center-nek, amely az összes beszámolónkat rendben lévőnek találta. 2016 szeptemberében egy nemzetközi auditor részletekbe menő vizsgálatot hajtott végre a projektben részt vevő szervezeteknél, melynek során információik szerint mindent rendben találtak – közölték.

Az egyéves projektben több mint 140 önkormányzati döntéshozó, képviselő és tisztségviselő, valamint civil szervezet vett részt az ország négy régiójának közel 100 településéről. A projekt keretében megvalósított tréningsorozat arról szólt, hogy hogyan lehet felkészülni az éghajlatváltozás hatásaira települési szinten. A résztvevők végiggondolták, hogy a településüket hogyan érinti az éghajlatváltozás, melyek a legsérülékenyebb területek és ezeken a területeken ők saját hatáskörben milyen intézkedéseket tudnak hozni – idézte fel az Energiaklub.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »