Sziget Fesztivál: szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be

Sziget Fesztivál: szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be

Kiemelt biztonsági intézkedéseket vezettek be az augusztus 10-én kezdődő Sziget Fesztivál fő szervezői. A beléptetésnél csak személyazonosságot igazoló okmányokkal lehet majd áthaladni. A biztonságpolitikai szakértő szerint a növekvő terrorfenyegetettség miatt van szükség az egyre szigorúbb biztonsági intézkedésekre.

A biztonságpolitikai szakértő szerint komolyabb intézkedésekre van szükség egy hazai fesztivál megszervezésénél is, mint pár évvel ezelőtt. „Évek, évtizedek óta vannak ilyen előírások, szúró-vágó eszközt vagy baltát vagy bármit, amivel komoly sérüléseket lehet okozni, értelemszerűen nem szabad bevinni, most ez ki lesz terjesztve, most már nagyon sok helyre folyadékokat sem szabad bevinni, ahogy egy repülő fedélzetére sem szabad ezeket felvinni. A biztonsági intézkedések értelemszerűen, ahogy nő a terrorfenyegetettség, úgy komolyodnak” – mondta Georg Spöttle.

Több ezer biztonsági ember és rendőrök lesznek jelen az augusztus 10-én kezdődő Sziget Fesztiválon is. Minden fesztiválozót egyedileg azonosítanak a beléptetésnél. „Minden egyes vendégünket egyedileg azonosítunk, és egyedi karszalaggal, személyes okmánnyal tudunk csak beengedni. Ez az első körös szűrés nagyban és hatékonyan hozzájárul ahhoz, hogy a hamis okmánnyal vagy rossz szándékkal érkező vendégeket szűrni lehessen” – fogalmazott Benis Dániel, a Sziget Fesztivál műszaki vezetője.

De a kisebb fesztiválokon is komolyak a biztonsági intézkedések. A mezőtúri East Festen tízezren tombolnak naponta. „Nagyon oda kell figyelnünk a biztonságra. Nyilván az első lépés a beléptetés. Nagyon komoly biztonsági intézkedéseknek vetjük alá a látogatókat, nyilván ez egy szubjektív dolog. Nálunk nincs személyiigazolvány-ellenőrzés meg hasonlók, viszont van ruházatátvizsgálás, megnézzük, hogy mit hoznak be, minden veszélyesnek ítélt tárgynak a kapukon kívül kell maradnia” – nyilatkozta Soós Péter, az East West Event Kft. ügyvezetője.

Mivel az Iszlám Állam egész Európát fenyegeti, a Sziget Fesztivál fő szervezői a többi európai fesztivál vezetőivel is egyeztetnek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »