Szezár – egy új, hatékony bioszer (bioinszekticid) kártevők ellen

Már régen akartam írni a kedves termelőknek erről az új, hatékony bioszerről, amit a kártevők ellen használhatunk eredményesen, de csak most tudtam értékelni pontosan azokat az adatokat, amelyeket egyes profi termelőktől kaptam meg. Nyugodt szívvel be tudok számolni ennek a hatékonyságáról a kártevők ellen, mind a zöldségtermesztésben, mind a szabadföldi termesztésben valamint a fóliában. Azoktól a termelőktől, akik használták e szert, pozitív eredményt kaptam. Szinte felülmúlta a várakozásomat. A legfőbb, legveszélyesebb kártevők ellen – tetvek, atkák, üvegházi molytetű, tripsz – magas fokú hatékonyságot mutatott. Különösen hatékony a kifejlett egyedek, imágók ellen. Ez örvendetes mindenki számára, mert épp ezekkel a kártevőkkel szemben évről évre egyre nehezebben vesszük fel a harcot. A zöldség- és virágtermesztésben is nagy károkat okoznak.

Az utóbbi években szinte lehetetlen volt megvédeni a növényeket hatékonyan e veszélyes kártevőktől, csak vegyszerekkel. És ne felejtsük el a legfontosabbat, hogy szinte lehetetlen volt betartani az élelmezési várakozási időt (ÉVI), különösen azoknál a zöldségféléknél, amelyeket friss fogyasztásra használunk. Tehát ha a közeljövőben célszerűen fogjuk használni a vegyszereket és a bioszereket, akkor eddig ez a megoldhatatlannak tűnő probléma leküzdhető lesz. Én ezt úgy képzelem el, hogy míg a növényeken nincs rendszeresen gyümölcs, addig vegyszereket fogunk használni; utána pedig, különösen mikor beáll a kánikula, legtöbbször általában hetente 2-szer is leszedjük a növények terméseit és a gyümölcsöket, akkor használjuk ezt a szert, és ezzel biztonságossá tesszük azt az árut, amelyet piacra viszünk, és nem kell félnünk, hogy vegyszermaradék lesz a gyümölcsben.

Most röviden a Szezár pozitív tulajdonságairól: ez olyan parazitagombák keveréke, amelyek különösen magas hatékonysággal használhatók a legelterjedtebb kártevők ellen is. Mint már előbb említettük a zöldségtermesztésben, almatermesztésben: az almamoly, levéltetvek atkák ellen is jó hatékonyságot nyújtanak. Ami különösen pozitív a Szezár hatásában, hogy nem alakul ki rezisztencia (ellenállóképesség) a kártevőknél; és a másik, hogy magas hőmérsékleten is kifejti hatását, +30 fok felett, mikor már a vegyszerek igazából nem hatnak. Egyszóval jól alkalmazkodik ahhoz a klímaváltozáshoz, ami az utóbbi időben jelen van (hosszú, forró, száraz nyarak).

Hogyan is használjuk? A szabadföldi zöldségtermesztésben: káposzta, paradicsom, paprika kártevői ellen 2 liter ha-ként 3 liter vízben elvegyítve. A fóliasátrakban 20-30 ml 10 liter vízben. Sokszor felmerül a kérdés, lehet-e vegyíteni más gombaölő szerekkel? Igen, lehet, de csak réztartalmú szereken kívül, pl: bordói-lé, Champion, Fungural stb. Csak 2016 nyarán lett Ukrajnában beregisztrálva, azért írom ezt a cikket kicsit későn. Egész kicsi kiszerelésben és literes kiszerelésben is kapható.

Ha kérdéseik vannak az új szer használatáról, hívjanak bátran! Elérhetőségeim: a 0503723469 vagy a 0975166318-as telefonszámon.

Novák András,a Terra Dei szaktanácsadója

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 38. számRovat: GazdaságTelepülés: Ukrajna›KárpátaljaCímkék: KárpátaljaTerra DeigazdaságkártevőkmezőgazdaságForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:hetilap.karpatinfo.net
Tovább a cikkre »