Szexvideókkal is zsarolhatják az oroszok Trumpot?

Több helyről is cáfolták szerdán, hogy Oroszországnak kompromittáló személyes és pénzügyi információi lehetnek a megválasztott amerikai elnökről. Donald Trump boszorkányüldözésnek nevezte a sajtóhíreket.

Számos amerikai médium is közzétette kedden azt a 35 oldalas állítólagos hírszerzési jelentést, amelynek alapján a CNN szerint az amerikai hírszerzés arról tájékoztatta Donald Trump megválasztott és Barack Obama hivatalban lévő elnököt, a kongresszus hírszerzési bizottságainak vezetőit, hogy Oroszország Trump lejáratására, zsarolására alkalmas információk birtokában van.

Az iratot elsőként közlő Buzzfeed hírportál felhívja a figyelmet, hogy az állítások hitelessége nem ellenőrzött. Az MTI által ismertetett jelentés fejlécén a „BIZALMAS/ÉRZÉKENY FORRÁS” felirat szerepel, több hónap alatt készített feljegyzések gyűjteménye, és azt állítja, hogy az orosz kormányzat öt éve készíti fel és támogatja Donald Trumpot, s ennek Vlagyimir Putyin orosz elnök által támogatott célja, hogy megossza a nyugati szövetségeseket. A jelentést állítólag egy magát volt brit hírszerzőként azonosító ügynök állította össze, s az áll benne: Trump elutasított több, „mézesmadzagnak” szánt orosz ingatlanügyletet, de ő és belső köre is rendszeresen fogadott el a Kremltől politikai riválisaira vonatkozó hírszerzési információkat. Ezt egy olyan forrás is megerősítette, akit „Trump közeli munkatársának” nevez a szöveg.

„Az orosz hírszerzés egy korábbi magas rangú tisztje azt állítja, hogy a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) moszkvai tevékenysége során elég kompromittáló információt gyűjtött ahhoz, hogy megzsarolhassák Trumpot” – fogalmazza meg a súlyos vádat a dokumentum a megválasztott elnökkel szemben. A jelentés szerint Trump perverz szexuális aktusokban vett részt Moszkvában, amit a FSZB megfigyelt. A dokumentum állítása szerint a megválasztott amerikai elnök Szentpéterváron szexpartikban is részt vett, de a szemtanúkat „elhallgattatták”. Az állítólagos ügynök kifejti azt is: több orosz forrás is megerősítette, hogy Trump kibérelte a moszkvai Ritz Carlton hotel elnöki lakosztályát, ahol tudta, hogy az „általa utált” Obama házaspár is lakott, majd több prostituáltat arra kért, hogy vizeletükkel mocskolják be az ágyat, ahol az elnöki pár aludt.

A dokumentum szerint bizonyíték van arra, hogy „kiterjedt összeesküvés” volt Trump kampánycsapata és a Kreml között. Trump egyik munkatársa pedig elismerte, hogy a Kreml áll a mögött, hogy a Wikileaks közzétette az amerikai Demokrata Párt szerveréről megszerzett e-maileket. A hírszerzési összegzés szerint ráadásul az információáramlás kétirányú volt. Trump csapata az Egyesült Államokban élő orosz oligarchákról és családjaikról gyűjtött és adott át adatokat Moszkvának.

Donald Trump a tőle megszokott módon, a Twitteren reagált a hírre. „HAMIS HÍREK – EGY TOTÁLIS POLITIKAI BOSZORKÁNYÜLDÖZÉS” – írta bejegyzésében. A megválasztott republikánus elnök jelenlegi főtanácsadója ugyanakkor leszögezte: Trump nem kapott tájékoztatást az amerikai titkosszolgálatoktól arról az állítólagos jelentésről. Kellyanne Conway az NBC tévé Late Night műsorában bírálta a jegyzetről szóló sajtójelentéseket, megkérdőjelezte a források hitelességét.

Cáfolta az értesüléseket Oroszország is. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdai moszkvai sajtóértekezletén közölte, Moszkvának nincsenek semmiféle kompromittáló anyagai sem Donald Trump megválasztott amerikai elnökről, sem volt választási ellenfeléről, Hillary Clinton volt külügyminiszterről. „Ez abszolút kacsa, abszolút kitaláció, abszolút nonszensz. A Kreml nem foglalkozik kompromittáló anyagok gyűjtésével” – mondta, hozzátéve: az ilyesmit ponyvaregénynek nevezik.

Közben a WikiLeaks kiszivárogtató portálnak az a meggyőződése, hogy hamis a 35 oldalas jelentés. A WikiLeaks egy Twitter-üzentben azt írta: „a BuzzFeed honlap által ismertetett, Trumppal összefüggő 35 oldalas dokumentum nem titkosszolgálati jelentés. Sem a stílusa, sem a benne foglalt tények és adatok nem tűnnek hiteleseknek”.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »