Szétlopják a szálláshelyeket a turisták – volt ahonnan még a perzsa macskát is elvitték

Szétlopják a szálláshelyeket a turisták – volt ahonnan még a perzsa macskát is elvitték

Szétlopják a turisták a magyarországi szálláshelyeket, visznek mindent, ami mozdítható: törölközőt, evőeszközöket, lámpát, fűnyírót, kosárpalánkot, perzsa macskát. Tízből kilenc szállásadót ért már kisebb-nagyobb lopás – derül ki a szallas.hu lapunkhoz eljuttatott sajtóközleményéből.

A portál által készített felmérésből az derült ki, hogy leggyakrabban törölközőt és evőeszközt tulajdonítanak el a turisták. A keletkezett kár értéke legfeljebb 5000 forint volt egy szobára/apartmanra vetítve az előző szezonban, azonban voltak olyan szállásadók, akik sokkal rosszabbul jártak. Akadt olyan hely, ahonnan 15 m2 laminált padlót is lenyúltak. Ennek ellenére csak minden 5. szállásadó vezet fekete listát, pedig minden 10. vendég után hiányzik valami a szállásról.

Sokan lovasítják meg a távirányítókat, vagy szerelnek ki alkatrészeket a bútorokból, gépekből, de népszerűek a festmények is. A nagyobb veszteséget a különböző műszaki cikkek ellopása jelenti. Egyik partnerünk arról számolt be, hogy az indukciós főzőlapot bontotta ki, majd vitte magával a nála éjszakázó. Az értékesebb tárgyak sorában akadnak még különlegesebbek is: tűnt már el Tiffany-lámpa, Herendi padlóváza. A szobán kívül is eltűnnek dolgok, a szállásadók beszámolói alapján a kerti felszerelés gyakori célpont: függőágyat, öntöttvas kerti padot, szalonnasütéshez használt ülőtuskót, faszenet és tűzifát is csentek már el, de akadt olyan eset is, amikor a kerti virágokat ásták ki.

A szálláshelyek túlnyomó többsége már előre bekalkulálta a lopásokat és így tudomásul veszik a jelenséget, nem szólítják fel a vendéget az eltulajdonított ingóság visszaszolgáltatására.

A nagy értékű rongálás vagy lopás ugyanakkor akár feljelentést is vonhat maga után, de a turisták beismerés helyett jellemzően tagadnak, ha távozásukkor rajtakapják őket. Az enyveskezű utasoknak csupán egyharmada ismeri be tettét, közülük többen inkább visszaküldik az eltulajdonított tárgyat, és csak kisebb hányaduk ajánlja fel, hogy megtéríti az okozott kárt.

Extrém példák arra, hogy milyen tárgyakat loptak el a vendégek:

15 m2 laminált padló

4-5 mázsa tűzifa

szállástulajdonos télikabátja, csizmája

állófogas

állólámpa

búvárszivattyú

elemek a távirányítóból, faliórából

fűnyíró

indukciós főzőlap

hűtőgép

kondigép

kosárpalánk

leander, kerti virágok (kiásták)

létra

mennyezeti tükörgömb

mobilklíma

műholdas adó-vevőegység

napozóágy

perzsa macska

porszívó

puff

szőnyeg

televízió

tésztakészítő gép

WC-kefe

WC-tartály

WC-ülőke aljáról a műanyag csavarok


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »