Széteshet Nagy-Britannia

Széteshet Nagy-Britannia

Széteshet Nagy-Britannia, az írek és a skótok ugyanis az Európai Unióban szeretnének maradni, amit a referendumon is kifejeztek, de leszavazták őket. Ezért újabb népszavazást kezdeményeznek, hogy élhessenek demokratikus jogukkal, aminek a brit uniós népszavazáson nem tudtak érvényt szerezni.

„Skót miniszterelnökként az a kötelességem, hogy nemcsak a brit eredményekre, hanem különösen a skót nép által hozott demokratikus döntésre is reagáljak. Ahogy a dolgok állnak, Skócia saját akarata ellenére kívül kerül az Európai Unión, és ez demokratikus értelemben elfogadhatatlan” – jelentette ki a skót miniszterelnök, Nicola Sturgeon.

Nagy a kiábrándultság Gibraltáron is, ahol a szavazók elsöprő többsége, 92 százaléka maradna az Európai Unió tagja.

„Az első reakcióm a sokk volt, mert tényleg azt hittem, hogy bent maradunk. Ez tényleg rossz Gibraltár számára. A következmények hónapokig érezhetőek lesznek, és olyan dolgok fognak történni, amilyenekre nem is gondoltunk volna. De reméljük, hogy túl leszünk rajtuk” – mondta a Wembley tulajdonosa, Nigel Smith.

Egy nap sem múlt el a brit népszavazás után, a területre Spanyolország félig-meddig máris igényt formált, a spanyol ügyvezető miniszterelnök-helyettes szerint ugyanis Gibraltár Spanyolországhoz tartozik. A spanyolok egyelőre azonban megelégednének a kettős fennhatósággal.

Az írek sem szeretnének Nagy-Britanniában maradni, az észak-írországi kormányban a nacionalista Sinn Feint képviselő miniszterelnök-helyettes szerint népszavazást kell tartani az Írországhoz való csatlakozásról.

„Az unionisták, a nacionalisták, a republikánusok mind együtt szavaztak az Európában maradásra, ezért minden olyan döntés, amely kirekeszt bennünket Európából, nagy dolog, nagy válság: nézzünk szembe a valósággal, ez egy válsághelyzet” – emlékeztetett az északír miniszterelnök-helyettes, Martin McGuinness.

Az uniós népszavazás földcsuszamlásszerű változásokat hozhat Nagy-Britanniában, a kilépés melletti voksok győzelme ugyanis felszínre hozta a szigetállamon belüli régi ellentéteket, ami az Egyesült Királyság széteséséhez vezethet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »