Szerzői jog miatt vették meg többször ugyanazt az MNB-alapítványok

A Pallas Athéné alapítványok azért fizettek ki havonta ötször 750 ezret, mert a kiadványt nem lehetett sokszorosítani.

A VS.hu-t és az Origót is birtokló New Wave-csoport is komoly pénzeket kapott a Magyar Nemzeti Bank alapítványaitól, de Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének, Szemerey Tamásnak egy másik érdekeltsége, a BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft. is jól járt.

Öt alapítvány vette meg tőlük havi hétszázötvenezer forintért a Hazai globális és pénzügyi trendek c. jelentést – írja a HVG.hu. Vasárnap délután közölték a Pallas Athéné alapítványok, hogy a BanKonzult 2013 óta gyártják ezt a havi kiadványt és nem csak ők rendelték meg, hanem több releváns pénzintézet is. A jelentések segítséget nyújtanak stratégiai döntések meghozatalában – közölték az alapítványok, akik aztán ledobták a szerzői jogi atomot is:

a „kiadvány szerzői jogvédelem alatt áll, ennek megfelelően a tanulmány sokszorosítása és terjesztése nem megengedett, ezért rendelkeznek a Pallas Athéné alapítványok külön előfizetéssel.”

Azaz a Matolcsy által létrehozott alapítványok azért dobták meg súlyos százezrekkel Matolcsy unokatestvérét, mert annak tanulmányait az unokatesó alapítványai nem fénymásolhatták.

Semmi következménye nem lesz

A jegybanki alapítványok gátlástalan költései nyomán egyik érintett sem kíván változtatni eddigi álláspontján. Matolcsy György jegybankelnök arra hivatkozva jelentette be, hogy nem mond le, hogy az alapítványok működését megalapításuk után nem tudta ellenőrizni, mert azok önálló jogi személyiségnek minősültek.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke pedig a 444 kérdésére válaszolt eképpen: „A hatályos magyar és európai jogszabályok értelmében a kormány semmilyen módon nem befolyásolhatja a jegybank vagy alapítványai tevékenységét, így ez a kérdés törvényesen fel sem merülhet.” Azaz Orbán nem kezdeményez vizsgálatot.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »