Szerződést bontottak az Asirommal a márkaszervizek

Szerződést bontott a Dacia, a Renault és a Nissan márka hivatalos romániai autójavító műhelyeinek többségét tömörítő egyesület (ACODAREN) az Asirom biztosítótársasággal, amely a szervízek szerint súlyos visszaéléseket követ el – számol be Kőrössy Andrea a kronika.ro-n.

A szervezet a News hírügynökségnek küldött közleményében rámutatott: összesen 55 megállapodást bontottak fel az Astra csődje, illetve a Carpatica elleni fizetésképtelenségi eljáráshoz szükséges intézkedések megindítása óta a kötelező autóbiztosítási (RCA) szektorban piacvezető Asirommal. Marius Ghiban, az egyesület elnöke kifejtette: az Asirom nemcsak az említett két biztosítótársaság ügyfeleit, hanem a kétes módszereiket is átvette, azaz rendszeresen késlekedik a kártérítések kifizetésével, és a műhelyeket olcsó, gyenge minőségű alkatrészek felhasználására kötelezi.

Az osztrák Vienna Insurance Group tulajdonában lévő Asirom piaci részesedése egyébként március végén 25,8 százalékos volt, a portfoliójában szereplő kötvények háromnegyede pedig kötelező gépjármű-biztosítás. Marius Ghiban szerint a biztosító már 1,3 millió lejes adósságot halmozott fel a hivatalos Dacia-, Renault- és Nissan-szervizekkel szemben, emiatt pedig az ügyfelek is egyre elégedetlenebbek. „Mi kénytelenek vagyunk betartani a szerződésbe foglaltakat, de az Asirom egyáltalán nem tartja ezt fontosnak” – panaszolta a szervezet elnöke. Hozzátette: költségei csökkentése érdekében a biztosító azt is kikötötte, hogy a műhelyek melyik beszállítótól rendelhetnek cserealkatrészeket, ezek azonban kis cégek, így a megvásárolt termékek „eredete és minősége is kétes”.

Ghiban hangsúlyozta: a Dacia, a Renault és a Nissan ügyfeleinek nincs okuk aggodalomra, hiszen az Asiromnál biztosítást kötött kliensek autóit ugyanúgy meg fogják javítani ezután is. „Sőt a szerződések felbontása után még gyorsabban és hatékonyabban fog menni a szervizelés. A bürokrácia ugyan bonyolultabb lesz, de a szükséges intézkedéseket mi megtesszük a kliensek helyett, és pluszköltséget sem számolunk fel” – ígérte Marius Ghiban. Az egyesület arról biztosította ügyfeleit, hogy a műhelyek felkészültek a váltásra, már a szükséges formanyomtatványokat is beszerezték, a törvény pedig lehetőséget ad arra, hogy a biztosítottak kedvük szerint válasszanak szervizt függetlenül a biztosítótársaságtól, amelytől kötvényt vásároltak.

Az Asiromnál felmerült anyagi gondokra reagálva egyébként nemrég az osztrák tulajdonos 170 millió lejes tőkeemelést hajtott végre, a Profit.ro hírportál beszámolója szerint pedig megfelezték a brókereknek járó teljesítményalapú juttatásokat is – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »