Szerbiában győzött az SNS

Szerbiában győzött az SNS

Bejelentette győzelmét az előre hozott parlamenti választásokon vasárnap késő este az eddig is kormányzó jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS).

 

Aleksandar Vucic, a párt elnöke a bejelentéskor a szavazatok 77 százalékos feldolgozottságára hivatkozott. Ez alapján a jobbközép SNS támogatottsága 50,9 százalékos. A második helyen – saját méréseik szerint – a párt eddigi koalíciós partnere, a baloldali Szerbiai Szocialista Párt áll 11,23 százalékkal.

 

Győzött a jelenleg is kormányzó SNS

 

Az ötszázalékos parlamenti küszöböt emellett átlépte a Vojislav Seselj vezette Szerb Radikális Párt (SRS) 7,39 százalékkal, valamint az ellenzéki balközép Demokrata Párt (DS) 5,44 százalékkal. A többi párt nem lépte át az öt százalékos küszöböt, ugyanakkor 4,7 százaléka van a Boris Tadic volt államfő vezette hárompárti koalíciónak.

 

Aleksandar Vucic kiemelte, hogy a választás állása azt bizonyítja, hogy a lakosság támogatta az eddigi kormány reformjait és az európai integrációt.

 

A magyarok is bejutottak

 

Emellett a nemzeti kisebbségi pártok néhány képviselője is biztosan bejutott a törvényhozásba.

 

Nosza, 2016. április 24.
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke és tartományi listavezetõje felveszi a szavazólapot a bácskai Noszán 2016. április 24-én, a szerbiai önkormányzati, vajdasági tartományi és elõre hozott parlamenti választás napján.
MTI Fotó: Molnár Edvárd

 

Ezekre a pártokra az úgynevezett természetes küszöb alkalmazása érvényes, vagyis annyi kisebbségi képviselő kerülhet be a parlamentbe, ahányszor az egy mandátumhoz szükséges szavazatszámot megszerzi egy nemzeti kisebbségi párt.

 

Az egyetlen magyar párt, amely indult az országos választáson, a Vajdasági Magyar Szövetség volt, amely az eddigi öt képviselői hely megtartását tűzte ki célul.

 

MTI

 

Nyitókép: informer.rs

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »