Szerbia ragaszkodik a koszovói vagyonhoz

Szerbia ragaszkodik a koszovói vagyonhoz

Szerbia és Koszovó vitája újabb muníciót kapott a napokban kipattant váratlan tulajdonjogi perpatvarral. A belgrádi kormány nem fogadja el a pristinai kabinet döntését az észak-koszovói Mitrovica melletti Trepca bánya irányításának átvételéről, arra hivatkozva, hogy annak 56 százalékos tulajdonosa a szerbiai ingatlanfejlesztési alap. A koszovói parlament a múlt hét végén fogadta el a volt Jugoszlávia legnagyobb ólom- és cinkbányavállalatáról szóló törvényt. Ennek értelmében a cég nyolcvanszázalékos tulajdonrésze a pristinai kormányhoz került, a maradék húsz százalék pedig az ott dolgozóké lett. A belgrádi kormány keddi döntése értelmében semmisnek nyilvánította a Trepcáról szóló pristinai döntést, és annak minden jogi következményét. Szerbia – több más európai uniós országgal egyetemben – nem ismeri el Koszovó függetlenségét, így az egykori jugoszláv tartomány vezetésének jogát sem a kisajátításra. Ráadásul a Trepca bánya a szerbek lakta Észak-Koszovóban van, s Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök érvelése szerint életbe vágóan fontos kérdés az ottani szerbség megmaradásának a szempontjából. A most kiújult vita kapcsán olyan becslések is elhangzottak, hogy a Trepcán és Koszovó más részein található szerb vagyon kétszázmilliárd euróra tehető. Olyan adatokat is idéztek, miszerint ötvenegymillió tonna kiaknázatlan érc található Koszovóban.

Nem késett a pristinai reakció sem. Isa Mustafa, a koszovói kormányfő kabinetfőnöke értelmetlennek minősítette a szerb kormány határozatát. Az újvidéki Magyar Szó című napilap által idézett Sokol Havolli elmondta, Koszovó területén semmilyen hatása nem lesz a pristinai döntések belgrádi „felülírásának”. Nyomatékosította: a nemrég elfogadott koszovói törvény egyformán érvényes az északi, déli, nyugati és keleti tájakon is. A Trepca bányavállalat dolgozói ugyanakkor közleményben üdvözölték a belgrádi kormány lépését, azaz a kisajátítás eltörléséről szóló határozatot.

A bánya mellett a Szerbiai Telekom kérdése is megoldatlan. Pris­tina ragaszkodik a távközlési vállalat teljes koszovói vagyonához.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 13.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »