"Szerbia példás kapcsolatot épített fel a magyar nemzeti közösséggel"

MTI nyomán

Igen, jól olvasták. Szijjártó Péter szerint minden rendben van Szerbiával.

Magyarország minden támogatást megad Szerbia uniós csatlakozási folyamatához, és elfogadhatatlannak tarja, ha bármely tagállam vagy uniós intézmény ezt a folyamot blokkolja – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az uniós tagországok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán az MTI-nek nyilatkozva.

Úgy vélekedett, hogy a Nyugat-Balkán stabilitásához vezető leggyorsabb út az európai és az euro-atlanti integráció folytatása. Magyarország érdeke az, hogy a nyugat-balkáni országok minél hamarabb tudjanak előrelépni az integrációs folyamatokban.
    
A térség stabilitása Magyarországnak a Szerbiával való szomszédság miatt is nemzetbiztonsági és nemzetstratégiai érdeke – hangsúlyozta a miniszter.
    
A miniszter arról tájékoztatott, lehetőség nyílt az igazságszolgáltatással, az alapjogokkal foglalkozó 23-as és a nemzeti kisebbségek szabadságára és biztonságára vonatkozó 24-es uniós csatlakozási fejezetek megnyitására Szerbiával, amelyet Magyarország nagyon régóta szorgalmaz.
    
Szerbia példás kapcsolatot épített fel a magyar nemzeti közösséggel – mondta Szijjártó, hozzátéve: ha minden környező ország ilyen kapcsolatot épített volna fel a területén élő magyar nemzeti közösségekkel, akkor kevesebb probléma lenne a Kárpát-medencében.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »