Szépen emelkedik az elítélt terroristák száma Belgisztánban – kár, hogy bottal üthetik a nyomukat

A 2014 és 2016 közötti időszakban, emelkedő tendenciát mutatva, 249 embert ítéltek el terrorizmussal összefüggésben Belgiumban – jelentette be Koen Geens belga igazságügyi miniszter egy képviselőtársa kérdésére válaszolva.

A La Libre Belgique című francia nyelvű napilap internetes kiadása szerint Koen Geens elmondta, hogy 2006-ban 14, 2011-ben 2, 2014-ben 55, 2015-ben 115 volt az elítéltek száma, 2016 első hat hónapjában pedig 79 esetben hoztak elmarasztaló ítéletet terrorizmus vádjában.

A miniszter elismerte, hogy sok ítéletet nem követ börtönbüntetés, mert sok vádlottat – köztük az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez csatlakozókat – távollétükben ítélik el.

Az igazságügyi miniszter arról is tájékoztatott, hogy 2012 óta 18 kiskorú belga állampolgárt állított elő a rendőrség, akik felnőtt kíséret nélkül, azzal a céllal készültek vagy indultak is útnak Szíriába, hogy az Iszlám Állam szolgálatába álljanak, és részt vegyenek a terrorszervezet oldalán a harcokban.

A sajtó tudomása szerint a legtöbb fiatalt Liege-ben, Charleroi-ban és Nivelles-ben azonosították, a közösségi oldalakon folytatott – Belgium területén előkészítendő terrortámadásokról szóló – beszélgetések alapján.

“Annak ellenére, hogy technikai felkészültségük általában korlátozott, egy támadás előkészítésének lehetősége elérhető közelségbe került számukra” – mondta a miniszter.

Hozzátette, hogy a vizsgált időszakban 15 kiskorúnak sikerült elhagynia Belgiumot és csatlakoznia az Iszlám Államhoz. A szolgálatok úgy tudják, hogy közülük 11-en még mindig a terrorszervezet szolgálatában állnak (illetve információik szerint hárman valószínűleg meghaltak), négyen viszont visszatértek Belgiumba.

A kísérő nélkül Szíriába távozott kiskorúak mellett 35 olyan gyermeket is azonosítottak a belga hatóságok, akiket szüleik vittek magukkal a Közel-Keletre. Ezek az adatok azonban 2012-esek, és azóta számuk – a vegyes házasságok révén Belgiumban nem regisztrált születések miatt – becslések alapján 80-ra emelkedhetett.

Geens arról is tájékoztatott, hogy a terrorszervezet különös figyelemmel van a kötelékébe tartozó kiskorúakra. Oktatásban részesíti őket, amelynek alapja a Korán alapos ismerete mellett az úszás, a küzdősportok, a célba lövés gyakorlása is.

“A szervezet egy őket szolgáló új generáció kinevelésén munkálkodik” – jelentette ki.

A belga szolgálatoknak nincs tudomásuk arról, hogy a Szíriába távozott kiskorúakat bevonták volna erőszakcselekményekbe – tette hozzá a miniszter.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »