Szép ünneplést kíván a magyaroknak Dacian Cioloş kormányfő

Szép ünneplést kíván a magyaroknak Dacian Cioloş kormányfő

Az elmúlt években kialakult hagyománynak megfelelően Dacian Cioloş miniszterelnök is köszöntötte a világ magyarságát az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulóján. A kedden az RMDSZ által közzétett üzenetében a román kormányfő úgy fogalmaz: 1848. március 15-e jelentette a modern Európa kezdetét.

dcio43_bDacian Cioloş

„Ez a nap a szabadságért, az igazságért és a békéért folytatott küzdelem szimbólumává vált magyar szomszédjaink és barátaink számára, akik Magyarországon, Romániában, vagy a világ más részein élnek” – szerepel Románia miniszterelnöke köszöntőjében.

E szerint 1848 Románia és Magyarország történelmében az a meghatározó, közös pillanat, amely jelentősen hozzájárult a két nemzet kialakulásához és megalapozásához, mai helyzetükhöz. Cioloş úgy véli, március 15-én kötelességünk emlékezni arra, hogy az a társadalom, amelyben ma élünk, románokként és magyarokként, de főleg európai állampolgárokként, azon törekvések és eszmék eredménye, amelyekért elődeink harcoltak.

A magyar szabadságharc kitörése olyan eszmékért való küzdelem eredménye – állapítja meg a technokrata kormányfő –, mint a sajtószabadság, a parlamentáris demokrácia, a felelős kormány, illetve a mindenki számára biztosított polgári és vallási egyenlőség, amelyek az erdélyiek által a balázsfalvi kiáltványban megfogalmazott követelések szellemét tükrözik. Mi több, szerinte olyan értékek ezek, amelyek ma is meghatározzák nemzeteinket.

„A tisztelet és szolidaritás üzenetét közvetítem a szabadságharc 168. évfordulója alkalmából a magyar nép, a romániai magyarság és a világon élő minden magyar számára. A jövőben is kitartunk amellett, hogy a romániai magyarság itt békében, harmóniában és együttműködésben éljen, valamint gondosodunk arról, hogy minden nemzeti kisebbség számára hagyományai, kultúrája és anyanyelve megőrzése érdekében megfelelő keretet biztosítsunk, mert a nemzeti kisebbségek általában – és különösképp a magyar közösség – Románia szellemi gazdagságának fontos forrását jelentették és jelentik napjainkban is, amelyet kulturális örökségünk kiteljesítése érdekében értékelnünk kell” – szögezi le ünnepi üzenetében a kormányfő.

Megállapítja, hogy a történelem folyamán Románia és Magyarország hasonló utakon jártak, mindkét ország megtapasztalta a totalitárius rendszerek nehézségeit, ugyanakkor együtt tették meg a szükséges lépéseket a NATO- és az EU-integráció felé is. „Utunk folytatódik, hiszen nemzetiségtől függetlenül közös törekvésünk a demokratikus értékek tiszteletben tartása és állampolgáraink jólétének megteremtése” – szögezi le Dacian Cioloş. Hozzátette, Románia és Magyarország, valamint a Romániában élő magyarok és románok közötti párbeszéd alapvető eleme annak a közös elhatározásnak, amely az európai építkezés szellemében megfogalmazott célok elérését jelenti.

Zárszavában Románia miniszterelnöke minden magyar embernek szép ünneplést kíván.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »