Szentmihályi megemlékezés: Isten áldja meg a magyart!

Szentmihályi megemlékezés: Isten áldja meg a magyart!

Isten áldja meg a magyart! – ezt a magyar népdal első sorát választották a szentmihályiak az 1848/49-es szabadságharc és forradalom emlékére szervezett est címéül. Több szervezet, egyesület összefogásaként egy szép rendezvényen vehettek részt az érdeklődők. Az est keretében Kovács Elvira, a VMSZ parlamenti képviselője mondott köszöntőt, aki a megemlékezés lényegéről, fontosságáról szólt.

A József Attila MME tagjai közül közreműködtek a rézfúvósok, akik alkalmi zeneszámokkal járultak hozzá a műsorhoz, ugyanakkor a népdalkórus is színre lépett, majd Flaman István citerán katonadalokat adott elő, valamint a Szózatot is elszavalta. A helyi általános iskolások alkalmi verseket mondtak, Szekeres Rozália magyartanárnő készítette fel őket, Venczel Julianna történelem szakos tanárnő segítségével, a hetedikes diákok a szabadságharc és forradalom hangulatát idézték. Néhány éve egy fiatal történész, Tóth Krisztián egyetemista is hozzájárul a rendezvényhez, aki megpróbálja a fiataloknak még közelebb hozni az 1848/49-es szabadságharc és forradalom eseményeit, megmagyarázva a történelmi pillanatok fontosságát.

A rendezvény végén egy közös éneklésre invitálták meg a közönséget – hagyományosan, ezúttal az Isten áldja meg a magyart! című magyar népdalt tanulták meg énekelni közösen.

Kónya-Kovács Otília


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »