Szentendre: úgy buktak el az ellenzéki pártok, hogy szinte ott sem voltak

Szentendre: úgy buktak el az ellenzéki pártok, hogy szinte ott sem voltak

Ritka, eddig még tőlük sem látott bravúrt vitt véghez az MSZP, na meg a hozzá teljesen hasonulni próbáló Jobbik. Úgy vesztettek el ugyanis egy helyi időközi képviselőválasztást, hogy papíron nem is vettek rajta részt. A történet jócskán túlmutat a leadott 656 érvényes vokson, hiszen már 2017 első heteiben, Szentendrén megbukott a 2018-as Népfront.

Civil és Metódus

Országos érdeklődés kísérte a minap Szentendrén lezajlott időközi választást. A Fidesz által vezetett városban, egy kiegyensúlyozott választókerületben látszott ugyanis komoly esély egy telivér civilellenzéki győzelemre. A mostani, pártpolitika elcivilesedésétől sújtott időkben pedig talán még a New York Times is beszámolt volna arról, ha az egykor Moszkvában képzett diplomata, Helyes Imre legyőzte volna Alsó-Pismányban meg Sztaravodán a kormánypárti jelöltet.

Mivel a választókerületben 2014-ben a csodálatos nevű TESZ (Társaság az Élhető Szentendréért) csak néhány százalékkal szívott ki a Fidesztől, ezért aztán szoci és jobbikos jelölt híján esély nyílt a hűdecivil győzelemre. Nyilván a háttérben az is segíthetett, hogy a TESZ egyik korifeusa a szintén kimondottan civil, Szigetvári féle Együtt tagja.

Ilyen előzmények után nem csoda tehát, hogy a szocialisták a helyi elnök szándékai ellenére sem állítottak saját jelöltet. És mivel már 2009 augusztusában, a szentendrei gárdaavatáson is elhangzott, hogy „Egyedül kiszolgáltatottak, védtelenek vagyunk, de összefogva legyőzhetetlenek!”, nem volt nagy szörprájz, hogy a  Jobbik jelöltje is visszamondta az indulást. „Magánéleti okokból”. Valójában tehát a pártok kivonultak, és a szocik erőteljesebben, a Jobbik pedig burkoltan nyomta a moszkovita indíttatású főcivilt. A választást a sajtó is az ellenzéki összefogás erőpróbájaként kezelte.

Hírdetés

Elbukott a barkácsolás

Ennek ellenére a Fidesz jelöltje a voksok 52 százalékával győzött, arányaiban a 2014-es kormánypárti szereplésnél is jobb eredménnyel. A TESZ – és burkoltan az ellenzék – jelöltje 45 százalékot kapott. Ez azért is lehet csalódás számukra, mert a TESZ, a szocik és a Jobbik 2014-ben összeadva még 53 százalékot értek el ebben a választókerületben, míg a Fidesz alig 45 százalékot. Az arányok tehát megfordultak, hiába tűnt laboratóriumban működőképesnek az antifideszesek frankensteini kísérletet idéző összebarkácsolása. A valóságban a három ellenzéki csapat által 2014-ben megszólított 491 szavazó helyett most csak 298-an (előbbi szám 60 százaléka) ment el Helyes Imrére szavazni.

Nem működik a népfront

Tanulságok persze minden fél számára akadnak. A győzelem ellenére a Fidesz sem malibuzhat, hiszen az időközik alacsonyabb részvétele általában a jobboldalnak szokott kedvezni, 2018 tutira más tészta lesz.

Eközben az MSZP és a Jobbik egy méretes zakót úszott meg a kvázi „nemindulással”, valójában ez mindkét párt gyengeségét mutatja a választás előtti évben. Az az ellenzéki párt ugyanis, amelyik egy Szentendre méretű városban nem állít hivatalos jelöltet, a gyengeség és a jelentéktelenség üzenetét küldi a közvéleménynek. A szocik egy szinte napra pontosan 4 évvel ezelőtti szentendrei időközin még megcsípték a második helyet a TESZ előtt.

Ez a mostani próbálkozás ugyanakkor hasznos tapasztalat is az egybemosódó szociknak, dékáknak és Jobbiknak. A terhességi teszten ugyanis csak a kontrollcsík látszik. Ez a kivonulós-népfrontos modell 2018-ban sem fog működni, Vona, Fletó és Molnárgyuszó részéről más Barbatrükkre lesz szükség. Az is lehet, hogy jobb híján végül a választásokon való tényleges, önálló indulást választják majd.

<!– –>


Forrás:spiler.blog.hu
Tovább a cikkre »