Szent Márton Emlékév – Róma az első állomás

Szent Márton nyomában címmel nyílt meg a Római Magyar Akadémián (RMA) péntek este Szombathelynek a 2016-os Szent Márton Emlékévre létrehozott vándorkiállítása, amelynek első európai állomása az olasz főváros.

A kiállítást megnyitó Puskás Tivadar szombathelyi polgármester hangsúlyozta, hogy Szent Márton Európa egyik legnépszerűbb szentje, akinek nevét háromezer európai település őrzi. Közöttük Magyarországon negyven település és nyolcvankét templom.

“Szent Márton az egykori Savariában született európai szent volt” – mondta Puskás Tivadar.

A megnyitón szintén felszólaló Tóth Tamás pápai káplán, a római Pápai Magyar Intézet (PMI) rektora hozzátette, Szent Márton ma is az irgalmasság és a szentség példaképe hitében, elkötelezettségében és kultúrájában is.

A Szommer Ildikó gondozta kiállítást a Savaria Turizmus Kft. Szent Márton Programirodája valósította meg. Tizenkét magyar-olasz-angol nyelvű tabló kíséri végig Szent Márton életútját szülővárosából, Savariából a franciaországi Toursig. Az itáliai állomások között Milánó, Pavia és Gallinara szigete szerepel. Szent Márton európai útjának “idegenvezetője” a szent életrajzírója Sulpicius Severus. A kiállítás érdekessége, hogy bemutatja a bécsi nemzeti könyvtárban őrzött Tabula Peutingeriana-kódex térképének másolatát, amely a IV-V. századi, tehát a Szent Márton korabeli Európát ábrázolja. 

A Római Magyar Akadémián november 2-ig látható kiállítás Rómából a zágrábi magyar kulturális intézetbe vándorol tovább.

A 2016-os évet Szent Márton-emlékévnek nyilvánította a magyar kormány Szent Márton születésének 1700 éves évfordulója alkalmából. 

Ferenc pápa Szent Márton november 11. ünnepnapjára a Vatikánba hívta az európai hajléktalanokat, amely az irgalmasság november 20-án véget érő szentévének egyik utolsó eseménye lesz.  


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »