Szent István-napi ünnepség Zomborban

Szent István-napi ünnepség Zomborban

Az államalapító szent király ünnepnapjának elődélutánján kerítettek sort a nyugat-bácskaiak a most már hagyományosnak tekinthető, körzeti központi ünnepségre. A Szent István templomban bemutatott, koncelebrációs szentmise keretében megáldották az idén Csonoplyáról érkezett új kenyeret, majd a részvevők menettánccal vonultak a templomtól a főutcán át a Városházáig.

A Dunatáj Régiófejlesztési Egyesülés harmadszor szervezte meg a nyugat-bácskaiak közös ünnepségét, amely a körzet falvaiból érkező csoportok változatos és látványos népviseleteinek köszönhetően évről évre mind több szemlélőt vonz, és már nemcsak a magyarság, hanem e vegyes nemzetiségű környezet többi népének érdeklődésére is számot tart. A rendezvény célja egyébként az is, hogy a magyarság ünneplésén túl, a körülöttünk élőknek is bemutassuk kultúránkat, zenénket, táncunkat, népviseleteinket.

A szervező minden évben egy-egy neves énekesnőt kér fel a háziasszonyi szerepre. Az ő tiszte végigvinni a megáldott kenyeret a templomtól a Szentháromság térig. Az idén a gombosi Hózsa Zsófia énekes, zenetudós volt e díszvendég, aki a Városháza erkélyéről alkalmi énekeket adott elő, majd a nézelődőket is táncba hívták a táncosok és a zenészek.

A rendezvényt – amelynek megvalósításához a Dunatáj RE-nek Zombor Város önkormányzata és a Magyar Nemzeti Tanács nyújtott támogatást –, számos közéleti személyiség tisztelte meg jelenlétével.

FCZS


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »