Szenegálba már betört az apokaliptikus jövő – képek

Szenegálba már betört az apokaliptikus jövő – képek

A modellek mint ősi lények emelkednek ki Szenegál hervadt vidékein, mintha figyelmeztetni akarnának az apokaliptikus jövőre.

Fabrice Monteiro fotós és Jah Gal divattervező közös munkájának az eredménye a The Prophecy (jóslat) című fotósorozat, amely lidérces tabló Szenegál környezetszennyezési válságáról.

Szenegál és fővárosa, Dakar köztudottan a világ egyik legszemetesebb helye. A Numbeo.com indexe majdnem 88 százalékos össz-szennyezettséget mutat: a magas víz- és légszennyezést, valamint a hulladékhegyek nagy számát a viszonylag kismértékű fény- és zajszennyezés kompenzálja, de az összesítés így is riasztó.

Természeti kincs kontra szemét

Pedig a nyugat-afrikai ország számos természeti kinccsel rendelkezik: az Atlanti-óceán hullámai nyaldosta, hatalmas homokos partokkal, egzotikus állatoknak és növényeknek otthont adó őserdőkkel, sőt rózsaszín tavakkal. De ahogy a Planetsave fogalmaz: a túlzott szegénység és a kormányzati korrupció miatt ezeket a természeti csodákat az eltűnés veszélye fenyegeti.

Hetekkel korábban eldobált műanyag tasakok és szeméthalmok rombolják Dakar látképét, és ezek száma egyre csak nő. Még a főváros természetvédelmi területe is emberi hulladékkal van tele.

Tilalom és zöld dzsihád

A szennyezettség problémáját az ország is felismerte. Idén áprilisban a szenegáli nemzetgyűlés egyhangúlag elfogadta a javaslatot, amely megtiltaná műanyag zacskók előállítását, importját, használatát, de még a birtoklását is – utóbbi nemcsak bírsággal, de akár fél év szabadságvesztéssel is büntethető. A tilalom e hónapban emelkedik jogerőre.

Idén augusztusban egy helyi iszlám vezető, Youssoupha Sarr, akit a zöld imámként is emlegetnek, dzsihádot hirdetett a környezetszennyezés ellen, amelyhez a muzulmán emberek és a szenegáli kormányzat támogatását kérte ˜– írja a Cameroon Concord. Az imám egy Al-Dzsazírának adott interjúban elmondta, nem érti, hogy egy muszlim nemzet miként volt képes hozzászokni ilyen mértékű szennyezettséghez. Az iszlám tiszta, a szennyezés, a környezettel szembeni bármilyen erőszakos cselekedet bűn, a vallás tiltja – fogalmazott Sarr, és hozzátette, hogy az embereket emlékeztetni kell erre.

Hírdetés

Fotó: Fabrice Monteiro

Fotó: Fabrice Monteiro

Fotó: Fabrice Monteiro

Fotó: Fabrice Monteiro

Fotó: Fabrice Monteiro

Fotó: Fabrice Monteiro

Fotó: Fabrice Monteiro

Fotó: Fabrice Monteiro

Fotó: Fabrice Monteiro

Nézze meg hogy készült a sorozat első fotója!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »