Szendvics helyett már mikrózható kaját kapnak az esztergomi kórházban – 100 milliós az adósság

Szendvics helyett már mikrózható kaját kapnak az esztergomi kórházban – 100 milliós az adósság

Az étkeztetést biztosító cég felé 100 milliós tartozást halmozott fel az esztergomi kórház, de a vezetőség szerint úgyis drága és rossz volt a kaja. Szendvics helyett már mikrózható ételt kapnak a betegek.

Mint arról tegnap beszámoltunk, nem tudnak meleg ételt biztosítani az esztergomi Vaszary Kolos Kórházban, jelenleg csak szendvicset kapnak a betegek.
 
Az esztergomi kórház szerződést bontott ugyanis az étkezést biztosító Hungast Esztergom Zrt.-vel. Megkeresésünkre Páger Zsolt, a cég üzletfejlesztési igazgatója elárulta:
 
a kórházzal június 15-én közölték, hogy miután az intézmény már 100 milliós tartozást halmozott fel feléjük, a Hungast működése ellehetetlenült.
 
Ekkor döntöttek úgy, hogy megszüntetik a szerződést. A kórház erre jelezte, hogy a jövőben más módon kívánja megoldani a betegek élelmezését. A Hungast vállalta, hogy július 31-ig fenntartja a szolgáltatást, hogy a kórháznak legyen elég ideje a zökkenőmentes átállásra.
 
A kórház vállalta, hogy a tartozás negyedét július közepéig, a fennmaradó részét pedig év végéig kifizeti. Az első pontot teljesítették, az átállásra viszont a jelek szerint nem tudtak felkészülni.
 

“Szomorúan értesültünk arról, hogy a Kórház ellátottainak napi három szendvicset biztosítanak csupán. Azt gondoljuk, hogy a betegek felépüléséhez elengedhetetlen a megfelelő minőségű táplálkozás, melyet a tavaly életbe lépett közétkeztetési rendelet is szabályoz. A betegek érdekében reméljük, hogy a helyzet mihamarabb megnyugtatóan rendeződik”

 
– közölte velünk Páger.
 
Drága és rossz volt az étel
 
A kórházvezetés közleményt adott ki, melyben azt írták, a Hungast kimagasló áron és kétséges minőségben látta el a kórház étkeztetését, ezért bontották fel a szerződést. Az intézmény közleményében a 100 milliós adósságról egy szó sem esett.
 
Kifogásolták, hogy  – az étkeztetést a megegyezés alapján július 31-ig a tartozás ellenére is biztosító Hungast – csak augusztus 4-én adja vissza a konyhát, ezért kényszerültek arra, hogy szendviccsel lássák el a betegeket.
 
Mint kiderült, a kórház a következő két hónap során átmenetileg mikróban megmelegíthető ételt ad majd a betegek számára egyszerhasználatos műanyag edényekben, melyeket egy tatabányai cégtől rendelnek, azt azonban érdeklődésünkre nem árulták el, hogy mely cégről van szó, ahogy azt sem, hogy a tetemes adósság kifizetése mellett miből fizetik majd ki az új szolgáltatót.
 
Az önkormányzattól nem kértek segítséget
 
A kórház állami fenntartásban van, ám a város önkormányzatának ez elmúlt időszakban többször is a zsebébe kellett nyúlnia, hogy kisegítse az intézményt. 2015-ben összesen 131 millió forint támogatást nyújtottak a Vaszary Kolos Kórháznak, 2016-ban pedig 107 millió forinttal támogatták az intézmény működését, mert az intézmény az állami adósságkonszolidáció után sem tudta kifizetni az összes elmaradását.
 
Az esztergomi önkormányzatnál portálunk érdeklődésére elmondták: mind a költöztetést, mind a szolgáltatóváltást a kórház önerőből finanszírozza, az önkormányzat felé nem érkezett megkeresés arra vonatkozóan, hogy ehhez további támogatásra lenne szükségük.
 
(Képünk illusztráció, bár hogy ez jó, vagy rossz hír, azt még nem tudjuk.)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »