Szemtelenül alacsony a búza ára

Szemtelenül alacsony a búza ára

Megtörténhet, hogy rekordbúzatermés lesz idén Romániában – ezt mondják legalábbis a legoptimistább szakértők. Az átlagon felüli termés viszont csökkenti az árakat.

baromfipiac - P�-5_b

Átlagon felüli búzatermés mellett alacsony terményár várható idén Romániában – hívta fel a figyelmet az Agrointeligenţa szaklap. A mezőgazdasági témákkal foglalkozó kiadvány szerint a nagy búzatermő vidékeken, az ország déli részén már 50 bani alá csökkent a búza kilogrammonkénti ára. A szaklap adatai szerint mintegy 15-20 százalékkal olcsóbb idén a búza, mint az előző évben.

Románia egyre olcsóbban tudja értékesíteni a búzát a legnagyobb felvevőpiacán, Oroszországban is: az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint a Fekete-tenger térségében átlagon felüli termésről számolnak be a termelők, emiatt a román búza tonnájáért már csak 162 dollárt ajánlanak, az összeg pedig hétről hétre csökken. Európában egyébként a termény jelenlegi árfolyama szerint a tonnánkénti ár eléri a 170 eurót.

Az aratás már elkezdődött az ország déli részén, s ha marad hosszú távon a jó idő kevés csapadékkal, akkor a szakemberek szerint Romániában hektáronként akár négy tonnát is betakaríthatnak, ami azt jelenti, hogy a betakarítás végén 8,1 millió tonna körüli jó minőségű búza kerülhet a magtárakba. A legoptimistább becslések szerint a romániai búzatermesztők idén javíthatnak a 26 éve beállított terméshozamrekordon is. A szakértők már jelezték: elhúzódó értékesítésekre és a továbbiakban is viszonylag alacsony árakra van a legnagyobb esély az elkövetkező időszakban.

Románia egyébként tavaly a 10. legnagyobb gabonaexportőrnek számított a világon. A gabonatermés nagyságát nézve jelenleg a 19. helyen áll. Az exportpiacon elfoglalt jobb helyezés azzal magyarázható, hogy a legtöbb romániai nagy gabonatermelő multinacionális cég, és exportra termel. A romániai búzatermésnek az 52 százalékát exportálta az ország, emiatt a hazai gabonaárakat nagymértékben befolyásolják a világpiaci mozgások is.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »