Személyiségfejlődés népi motívumokkal

Személyiségfejlődés népi motívumokkal

Fafaragást, bútorfestést, hímzést, agyago­zást, szőnyegszövést, gyöngyfűzést, mandalakészítést, néptáncot, sőt még quillinget, azaz papírcsíktech­nikát is tanulhatott mintegy 120 gyerek a héten lezajlott csittszentiváni kézműves napokon.

csittszentivan faragas blg_b

Nemcsak a helyi gyerekek jártak a foglalkozásokra, hanem a környező településekről és Marosvásárhelyről is érkeztek fiatalok Csittszentivánba, ahol az iskola és a művelődési ház adott otthont a héten a Bandi Dezső Kulturális Egyesület által szervezett 14. kézműves tábornak.

Számítógép helyett kézművesség

Ahogy Székely Lajos, az egyesület elnöke lapunknak kifejtette, ezek a gyerekek nem ülnek a számítógép előtt, inkább a kézműves tevékenységeket részesítik előnyben. A tábor után elmesélik élményeiket barátaiknak, a híre továbbmegy, így aztán évről évre egyre többen és többen jelentkeznek. Vannak olyan gyerekek is, akik Magyarországról érkeztek a nagyszülőkhöz nyaralni, és élve a lehetőséggel, beiratkoztak a foglalkozásokra.

A résztvevők a népi motívumokkal ismerkedtek, a fafaragás alapjait sajátították el. Nem csupán szórakozást jelent az ilyen tevékenység, hanem a személyiségfejlődésükhöz is hozzájárul, készségeket fejleszt, a pályaválasztásban is segít – hangsúlyozza a pedagógus. A munkákat a tábor végeztével hazavihetik, otthon lakásdíszként használhatják a faragványokat és egyéb alkotásokat.

Mindent kipróbálnak

A program úgy állt össze – mesélte Székely Erzsébet pedagógus –, hogy a gyerekek valamennyi foglalkozáson részt vehettek, a fafaragástól az agyagozásig, a hímzéstől, szövéstől a gyöngyfűzésig. Ha valamelyik jobban megtetszett nekik, akkor lehetőségük volt arra, hogy a továbbiakban csak azzal foglalkozzanak. A tevékenységeket más-más teremben tartották, egy-egy helyen 15-20 gyerek tartózkodott egyszerre, egy vagy két pedagógus irányításával.

A pedagógusok önkéntesekként vállalják minden évben, hogy tanítják a gyerekeket varrni, hímezni, faragni, agyagozni – magyarázta a matematikatanárnő, aki év közben is kézimunkakört működtet az iskolában, amely szintén népszerű, főleg a lány diákok körében. Az ingyenes tábor pénteken egy nagy közös kiállítással zárult, ahová a szülőket is meghívták, minden gyerek bemutathatta, hogy mit készített, a tánccsoport pedig egy kis műsorral lép színpadra.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »