Személyeskedően vádaskodott a jobbikos Vona és Novák

Orbán Viktor: Ha a Jobbik összes korrupciós ügyét vizsgálnák, nem maradna szabad képviselő a Házban.

Személyeskedő hangnemben próbálta támadni Orbán Viktor miniszterelnököt a Jobbik a parlamentben, az azonnali kérdések órájában.

A kormányfő megjegyezte, az ellenzéki párt alpári stílusú vitái mindennaposak, de ettől a csatától sem fog meghátrálni. Vona Gábor pártelnök immár harmadszor vetette fel, hogy hozzanak létre bizottságot Orbán Viktor környezetének meggazdagodását vizsgálandó. Ezzel párhuzamosan Vona saját pártja pénzügyeit is egy bizottsággal vizsgáltatná, mert mint fogalmazott, azzal vádolják a Jobbikot, hogy orosz pénzekből gazdálkodik. – A Fidesz van tele bűnözőkkel, a bűnözők pártja, a miniszterelnök libidóját csak a pénz mozgatja meg – hangoztatta. Vona kitért Mészáros Lőrincre is, aki szerinte olyan „aranyember”, hogy bárhová vágja a fejszéjét, sikeres lesz, vagy pedig a kormányfő személyes strómanja.

Orbán Viktor válaszában provokációnak nevezte az állításokat, és kiemelte, hogy 1990 óta parlamenti képviselő, az ezzel járó összes kötelezettségének mindig eleget tett, élete nyitott könyv. Visszautasított minden olyan véleményt, ami őt bűncselekménnyel vádolja meg, mondván, hogy a pletykák, feltételezések valótlanok.

Szerinte kutakodni a Jobbik háza táján kell, hiszen az ellenzéki párt nyolc elnökségi tagjából hétnek legalább egy közeli rokona vagy pártpénzt, vagy a párttól állást kap. Szóvá tette azt is, hogy a Jobbik-frakció és pártalapítvány 2010 óta összesen kétmilliárd forintot költött el, és abból 520 millió forint csupa olyan céghez ment, amelynek a szálait egyetlen rejtélyes ember tartja a kezében.

A miniszterelnök, bár nevet nem mondott, feltehetően arra a Forrai Richárdra utalt, akinek céghálójáról már jelentek meg hírek. Ezek szerint az állami támogatásának egyharmadát, 520 millió forintot osztott szét baráti cégeknek a Jobbik 2010 óta. A kétmilliárd forint mintegy 30 százaléka a párt háttérembere, Forrai Richárd cégbirodalmánál és a hozzá köthető barátoknál landolt megbízások formájában. A tanulmányokat politikai ügyekről írták. A készítők vagy készíttetők között van autószerelő, könyvelő és informatikus is. A Jobbik szerint minden törvényesen történt.

Orbán Viktor válaszában azt is mondta, szép ajánlat, hogy mindenki állítson fel egy-egy vizsgálóbizottságot, de ha a Jobbik minden korrupciós ügyére felállítanának egyet, nem maradna szabad képviselő a parlamentben.

A Jobbik elnöke után az alelnök folytatta a szóbárbajt. Novák Előd azt firtatta, hogy miért építheti állami pénzből a Fidesz médiabirodalmát a „kétkarú rablóként harácsoló Andrew G. Vajna”? Novák azt is bírálta, hogy a hitelek szerződéseit sem az Eximbank, sem az MKB nem adja ki, ezért az azokban szereplő kedvezményekre kérdezett rá a miniszterelnöknél. Orbán Viktor válaszában emlékeztetett: az Eximbank hivatalosan és többször megerősítette, hogy senkinek semmilyen kedvezményes kamatozású hitelt nem folyósított médiavásárlásra. A kormányfő hozzátette: a bankok működésére egységes szabályok vonatkoznak, nem kérhetők arra a pénzintézetek, hogy ettől eltérjenek. Megjegyezte ugyanakkor: „a félkarú rablók-féle üzletben a Jobbik és a pártot támogató emberek nyakig érintettek voltak”, ezt a rendszert azonban a kormány felszámolta és átláthatóvá tette. Szerinte a Jobbik ezért áll bosszút Andy Vajnán.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »