Személyesen a pápának adta át festményét a békési festőművész

Személyesen a pápának adta át festményét a békési festőművész

Személyesen adta át Soli Deo Gloria! (Egyedül Istené a dicsőség!) című festményét Püski Sándor ­Ferenc pápának a vatikáni Szent Péter téren, múlt héten szerdán. A békési művész ­fiával, Sancival közösen ­látogatott el a pápai audienciára.

„Apa, fess egy képet a vallásokról, mely meghökkentő vízió, egy látomás legyen.” Ezeket a szavakat a 25 éves fiam, Sanci mondta egy hajnali beszélgetésünk során – mesélt az alkotás megszületésének előzményeiről Püski­ Sándor. A békési festő- és grafikusművész elmondta, fia akkor már három éve nem volt látó. Sanci egy baleset következményeként mindkét szemére elvesztette a látását, de az akaraterejét, kitartását, az élethez való ragaszkodását megtartotta.

A 78×58 centiméteres alkotás felső részén három ló látható egy felhőben, amelyek három nagy vallást, középen a kereszténységet, szemből nézve balra a zsidó hitvallást, jobbra az iszlámot jelenítik meg. Alattuk a Szent ­Péter-bazilika felfestett képe ad még különlegesebb hangulatot az ábrázolásnak.

A békési művész ­fiával, Sancival közösen ­látogatott el a pápai audienciára. Fotó: beol.hu

– Körülbelül egy évvel ezelőtt festettem a képet, és utána született meg az ötlet, hogy valahogyan el kellene juttatni a pápához – tette hozzá Püski Sándor. – Elkezdődött a szervezés, amiben hatalmas segítségünkre volt a vatikáni nagykövetség. Mathiász Gábor, a Hungarikum Szövetség alelnöke, M. Kovács Erzsébet jószolgálati nagykövet, Hovány Márton, Zsibrita Pál és Patai ­Ferenc barátom egyaránt rengeteget tett, hogy eljuthassunk a pápai államba. Rajtunk kívül még nyolc ember jöhetett velünk, de csak nekünk, kettőnknek adatott meg, hogy az úgynevezett sárga lappal a Szent Péter téren, a pápától nagyjából tizenöt méterre foglalhassunk helyet.

Már maga a szentmise is óriási élményt nyújtott számunkra, de a szentatya ezt követően oda is jött hozzánk, és audienciát tartott.

– Ekkor adhattam át Ferenc pápának a már említett Soli Deo Gloria! című, vegyes technikával készült festményemet. A szentatya végtelenül kedvesen viselkedett, részletesen megnézte a munkámat, majd csak ennyit mondott, hogy „Püski maestro”. Nem akarok túl nagy szavakat használni, de ez rendkívül megható és felemelő pillanat volt számomra. Ferenc pápa Sanci­ fiamhoz is odament, átölelte és ­áldást adott rá, láthatóan ­nagyon odafigyelt az emberekre.

A Soli Deo Gloria!” bekerül a vatikáni képtárba, ott őrzik tovább.

Forrás: beol.hu

The post Személyesen a pápának adta át festményét a békési festőművész appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »