Szembesítést követel Porosenkóval Janukovics

Egyidejű meghallgatást, azaz Petro Porosenko jelenlegi elnökkel és más vezető politikusokkal való szembesítését követeli Viktor Janukovics volt államfő az ukrán főügyészségtől az ellene indított eljárásban – közölte ügyvédje szerdán az Ukrajinszka Pravda hírportállal.

Vitalij Szergyuk, a kijevi hatalomváltó Majdan-tüntetések miatt Oroszországba menekült exelnök ügyvédje azt mondta, hogy a kérelmet kedden nyújtották be a főügyészséghez, ahol viszont a hírportál megkeresésére azt válaszolták, hogy még nem kapták meg a dokumentumot.

Janukovics nyilvános bírósági tárgyaláson akar szembesítést Porosenkón kívül Arszenyij Jacenyuk volt miniszterelnökkel, Andrij Parubij házelnökkel, Vitalij Klicsko főpolgármesterrel és Olekszandr Turcsinovval, az ukrán nemzetvédelmi és biztonsági tanács (RNBO) vezetőjével. Az említett politikusok valamennyien aktív szereplői voltak a 2013 őszén kezdődött Majdan-tüntetéseknek.

Az ügyvéd ugyanakkor tisztázta, hogy ez nem jelenti Janukovics visszatérését Ukrajnába, hanem a volt elnök csak videokonferencia útján lenne kész részt venni az ellene folytatott eljárásban.

Több bűncselekménnyel vádolják

Janukovicsot a parlament 2014. február 22-én menesztette hivatalából, az államfő akkor már menekülőben volt Oroszország felé. A döntés előzményeként a rendfenntartók éles töltényekkel lőttek a tüntetőkre, aminek következtében több mint százan vesztették életüket, a legtöbbjük február 20-án. A történteket elítélve Janukovics parlamenti híveinek többsége is az államfő leváltására szavazott.

Az eltávolított államfő ellen több bűncselekmény vádjával is eljárást indított az ukrán főügyészség. Egyebek mellett hatalommal való visszaéléssel és tömeggyilkosságban való részvétellel vádolják a Majdan-tüntetők lelövetéséért, valamint az alkotmányos rend erőszakos megdöntésére és az államhatalom megszerzésére irányuló cselekményeket is a terhére rónak oroszországi sajtótájékoztatóin tett kijelentéseiért. Emellett jelentős összegű kenőpénz elfogadásával gyanúsítják.

Az ukrán főügyészség tavaly augusztusban beidézte kijevi hivatalába Janukovicsot, de nem ment el. Ügyvédje már akkor is azt mondta, hogy védence csak videokonferencia útján, jelenlegi tartózkodási helyén kész részt venni a meghallgatáson.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »