Szellemirtó kísértetek

VEZÉRCIKK – Bő negyed évszázad elteltével is kegyetlen hozzáállást tanúsít Románia az 1989-es forradalom áldozataival szemben: az állam időnként tudomásul veszi a néhány százezer eurós kártérítést kiszabó nemzetközi bírósági ítéleteket, miközben a véreskezű bűnösök túlnyomó többsége vígan éldegél, míg remélhetőleg kínos öröklétre ítéltetik.

Sajnos nehezen lehet úgy leszámolni a múlt kísérteteivel, hogy a „szellemirtók” táborában még ma is felismerhetők a diktatúra rémei és a démonok hálás tanítványai. Hathatós munkájuknak köszönhetően a katonai ügyészség tavaly októberben úgy döntött: inkább nem indít újabb, átfogó nyomozást a ’89-es, mintegy ezer halálos áldozatot követelő véres eseményekkel kapcsolatban, ugyanis úgy ítélték meg, a feltételezett bűncselekmények egy része elévült, másik része pedig meg sem történt.

Eredetileg több mint 4500 büntetőjogi per indult, de csak valamivel több, mint száz ügyben emeltek vádat. A tömegbe lövetők egyik kulcsfigurája, Victor Atanasie Stănculescu végül börtönbe került, ám csupán 2008-ban, és hat év múlva már ki is szabadult. Az a tábornok, aki ’89 decemberében a gyilkosságok után végül átállt a felkelők oldalára, és a rendszerváltás után még védelmi miniszteri tisztséget is betöltött a diktatúráról demokráciára átnyergelő lidércek táborában.

Stănculescu életének 89. évében, néhány hete halt meg egy öregotthonban. Az országot kizsigerelő bajtársai nem tartózkodtak a nyilvános, szívhez szóló részvétnyilvánításoktól: például Ion Iliescu szerint a temesvári népfelkelést bizonyítottan vérbe fojtó tábornok „katonai formátumával, komolyságával és szakértelmével” hozzájárult a forradalom sikeréhez és a román állam új intézményeinek kiépüléséhez.

Igen, nekik köszönhető minden, ami ma nem működik Romániában – például a leszámolás a sötét múlt démonaival. Ilyen körülmények között nagy fegyverténynek tekinthető, hogy a legfőbb ügyészség egy hónapja mégiscsak elrendelte a nyomozást az 1989-es forradalom idején elkövetett gyilkosságok ügyében, és az Emberi Jogok Európai Bírósága is következetesen elmarasztalja a vérontás felett szemet hunyó államot. Ezzel együtt sajnos még mindig nagyon kevés esély van arra, hogy a legfőbb bűnösöket evilágon is szembesítsék szörnyű tetteikkel.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »