Szél: Egy ember kiesése nem végzetes

Szél: Egy ember kiesése nem végzetes

Szél Bernadett LMP-társelnök szerint Schiffer a párt szellemi erőterében kell maradjon.

Nem hagyta cserben Szél Bernadettet, az LMP társelnökét, hogy Schiffer András – a másik társelnök – hétfő éjjel minden tisztségéről lemondva visszavonult a politikától. Ezt maga Szél mesélte el az Indexnek adott interjújában.

Szél a Magyar Nemzet információi szerint egyébként igyekezett levélben megnyugtatni a tagságot a schifferi bejelentést követően (erről Szél is beszélt az Indexnek). Ezt írta a lapunk birtokába került levélben: „Ilyen helyzetben az a helyes, ha társelnökként elsőként titeket biztosítalak arról, hogy teljességgel számíthattok rám a továbbiakban”. Szerinte rendezni kell a sorokat, de a magyar emberekre is koncentrálniuk kell. Céljaként nevezte meg, hogy összetartásban átlendüljenek a nehézségeken, hogy egymással szoros összetartásban haladjanak. Ehhez szerinte szükséges olyan belső környezet, amely a „kemény, de eredményes, harmonikus és fegyelmezett munkavégzésen alapul”. A levele szerint Szél Bernadett biztos abban, hogy összetartva, fegyelmezetten és harmóniában sikerrel vehetik a kihívásokat.

„Nem ördögtől való dolog, hogy valaki lemond egy posztról, a mókuskerékből ki lehet szállni, ha valaki úgy gondolja”

– ezt már az Indexnek mondta Szél, aki elmesélte, végigélte Schifferrel, hogyan érett meg benne a döntés. Hogy Schiffer konkrétan most lép le, Szél így tudta meg: „Egy padon ültünk a Kossuth téren. Sütött a nap. És ott mondta el, hogy meghozta a döntést. Hosszan beszélgettünk utána”. A döntéssel egyébként nem tud egyetérteni, de elfogadja. Schiffer besokallásában nagy szerepet játszhatott Szél szerint, hogy nem vitázhatott 2014 óta úgy a parlamentben, mint előtte.

Bejutnak 2018-ban

Szél Bernadett természetesen azt mondta, nem tart attól, hogy az LMP-nek annyi Schiffer nélkül (erről Gazda Albert véleményét itt olvashatja). „Az LMP olyan párt, hogy egy ember kiesése nem végzetes. Ebben mások vagyunk, mint a régi pártok” – véli a társelnök, aki szerint náluk hálózatos felépítés, bázisdemokrácia működik, minden hátrányával és előnyével. De fontos, hogy Schiffer „megmaradjon a szellemi erőterünkben, és inspiráljon minket”.

Augusztus végéig Schiffer marad a frakcióvezető, de a társelnöki posztot már ezelőtt be kell tölteni – mondta Szél, aki marad a másik társelnök. „Bárkit is választ a kongresszus, együtt fogok vele működni” – jelentette ki, de neveket nem mondott, hogy kiket tart alkalmas jelöltnek. Azt viszont leszögezte, hogy szövetségi politikájukban nem okoz változást Schiffer hátrébb lépése. „2018-ban nem az lesz a kérdés, hogy az LMP megmarad-e, bejut-e a parlamentbe, hanem hogy hány százalékkal” – véli Szél, aki inkább nem tippelt, hány százalékot szereznek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »