Székely Vágta hatodjára – Várják a jelentkezőket

Székely Vágta hatodjára – Várják a jelentkezőket

Másfél hónap múlva, július 9–10-én mérhetik össze tudásukat a székelyföldi lovasok a Székely Vágta idei kiadásán. Az Óriáspince-tetőn most is két versenyszámban indulnak, a rendezvény programját valamelyest átszabták.

Némileg nőtt az idei Székely Vágtára fordított önkormányzati hozzájárulás, Sepsiszentgyörgy városa 2016-ban ötvenezer lejjel többet áldoz a célra: össze­sen 350 ezer lejt. Emellett egymillió forint támogatást kapnak attól a magyarországi magánszemélytől, aki eddig is biztosította évente ezt az összeget, valamint a Bethlen Gábor Alap is jóváhagyott szintén egymillió forintot a rendezvény finanszírozására – ismertette tegnap Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere.

A településeket (önkormányzatokat) képviselő lovasok június 24-ig jelentkezhetnek. Amint az előző években, idén is be lehet nevezni a Székely Vágtára és a Góbé Futamra. Mint ismeretes, a Góbé Futamon azok vesznek részt, akik lovai nem felelnek meg a fajta-követelményeknek, amelyeket a magyarországi Nemzeti Vágta szabályzata előír. Sztakics Éva hozzátette: a nevezési díjakon valamelyest emeltek, 1000 helyett 1200 lejt kell kifizetniük a versenyzőknek.

A díj egy része ugyanakkor megtérül, mivel egy támogatási rendszert is kidolgoztak, amely révén azok költségei egy részét (így például az utazásit), akik nem nyernek a versenyen, megtérítik. Ez lovasonként 300, a fogathajtóknál pedig 400 lejt jelent – tette hozzá Demeter János, a szervező Vadon Egyesület vezetője. Szintén a finanszírozás kapcsán Sztakics Éva elmondta: már most több felajánlás is érkezett egyebek mellett a nyertes nyergének, a díszkardnak az elkészítésére. A díjazáson is változtattak idén: a Nemzeti Vágtán az első három helyezett vesz részt (előzőleg csak az első kettőt illette meg ez a jog), illetve a szervező települést képviselő lovas is. A pénzbeli nyeremények összege azonos az eddigivel, azaz 2500, 2000, valamint 1500 lej.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »