Székely Szabadság Napja – Megemlékezés és tiltakozás

A székely vértanúk emléke előtt tiszteleg ma Székelyföld, a központi rendezvényt Marosvásárhelyen tartják, ahol a Postaréten délután négy órakor kezdődik a megemlékezés. A székely vértanúk szobránál zajló eseményen baszk, katalán vendégek is felszólalnak, beszédet mondanak a magyar pártok, szervezetek képviselői – felszólal többek között Izsák Balázs SZNT-elnök és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke –, ezt követően tiltakozó felvonulásra kerül sor: a tömeg a főtérre, a prefektúra elé menetel, ahol tüntetés lesz a magyarellenes intézkedések ellen, az önálló, autonóm székelyföldi közigazgatási régióért.

Magyar Menedék - Ősmagyar

A megemlékezést egyórásra tervezik, mert az idei rendezvényen a hangsúly a tüntetésre esik: a koszorúzást követően a résztvevők a már ismert útvonalon a főtérre, a prefektúra elé vonulnak.

A csendőrség képviselői arról tájékoztatták a szervezőket, hogy a járdán engedélyezik a menetelést, viszont Lucian Goga prefektus felszólította a megemlékezés résztvevőit, hogy tegyenek bizonyságot racionalitásról és nyugalomról, mert „a hatóságok készen állnak arra, hogy kezeljék a helyzetet”.

A szervezők kérnek mindenkit, hogy székely zászlókat, település-névtáblákat, követeléseinket hirdető táblákat vigyenek magukkal, mellőzzék a pártjelvényeket, -logókat, pártzászlókat, hiszen ez a nap nem a pártpolitikáról szól. Tolmácsolta a csendőrség kérését, hogy a zászlórudak ne legyenek hegyes végűek, ezeket ugyanis elkobozhatják.

Rendkívül fontos, hogy mind a megemlékezés, mind a felvonulás és tiltakozó nagygyűlés a legnagyobb rendben, a hatályos gyülekezési törvényt betartva történjen. Emlékezzünk és tiltakozzunk székely méltósággal, azzal az erkölcsi tartással, amely – a székely hagyományoknak megfelelően – népünk minden megmozdulását jellemezte a történelem során, és jellemzi ma is. Ne adjunk helyet semmilyen esetleges provokációnak, jöjjön az bárhonnan, a békés, de határozott kiállást megzavarni akarókat azonnal szigeteljük el, és figyelmeztessük a legközelebbi rendfenntartó személyt. A rendezvény egész ideje alatt a szervezők saját felelősei, de a hatósági rendfenntartók is rendelkezésre állnak.

Kerüljük a Székely Nemzeti Tanács által megfogalmazott céltól idegen jelszavakat, gyűlöletkeltő, uszító, mások személyiségi jogait sértő, a rendezvény méltóságával összeegyeztethetetlen feliratokat. Ne adjunk alkalmat a céljainkat nem értőknek, hogy rendbontókként bélyegezzenek meg. Figyelni fog ránk az egész világ. Legyünk sokan, hogy ne mondhassák Bukarestben, beletörődtünk a jogfosztottság állapotába, beletörődtünk abba, hogy polgármestereinket meghurcolják, naponta terjesszenek elő a törvényhozásban magyarellenes törvényjavaslatokat, végül olyan új régió létrehozását erőltetik ránk, melyben a székelyek is elszórványosodnak.

Ezért kell eljönni Marosvásárhelyre, március tizedikén a székely vértanúk emlékművéhez!

erdély ma


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »