Szegények és fiatalok kedvence Marian Kotleba

Szegények és fiatalok kedvence Marian Kotleba

Az új kormánykoalícióért folyó politikai alkukban nem vesz részt ugyan, de több mint nyolcszázalékos eredményével nagy súlya lehet a pozsonyi törvényhozásban Marian Kotleba szélsőséges pártjának. Szlovákiában a főként fiatalok által támogatott újnácik megerősödésének okait keresik.

Vizsgálja a szlovák legfőbb ügyészség a Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) képviselőjének minapi kijelentését. Milan Mazurek a Facebookon közzétett írásában Hitlert éltette. – Nem védelmezek egyetlen rendszert sem, de a Harmadik Birodalomról csupán a hatmillióról és a zsidókból készült szappanokról szóló hazugságokat ismerjük – vélekedett a szélsőjobboldali politikus. Mazurek azután kerülhet be a parlamentbe, hogy párttársa, Andrej Medvecky garázdaság és testi sértés vádjával áll bíróság elé, miután megvert egy dominikai állampolgárt, és az ügy miatt lemondott mandátumáról. Nem ritkák az ilyen esetek Kotleba pártjának háza táján, de ettől még tény: a március 5-i választások nyomán az újnácik tizennégy mandátumot szereztek a pozsonyi törvényhozásban.

De ki is az Marian Kotleba? A 39 éves pártvezér egykori informatikatanárként már a besztercebányai középiskolában szélsőséges nézeteket terjesztett. 2003-ban állt a Szlovák Testvériség élére. A szervezet romaellenes vonulásai miatt lett ismert, és miután pártként nem működhetett tovább, Kotleba 2009-ben létrehozta a Mi Szlovákiánk Néppártot. A politikus még abban az évben a nácibarát szlovák állam létrejöttének 70. évfordulóján tartott beszédében a hírhedt Hlinka-gárda köszönését idézte. Az incidens után a rendőrség őrizetbe vette. Szélsőséges mozgalmak népszerűsítése miatt indult ellene eljárás, de az illetékes ügyészség megszüntette. Kotleba gyakran beszélt a „cigány parazitákról”, a romákat okolta a kelet-szlovákiai bűnözés miatt. A szélsőséges politikust a 2013-ban Besztercebánya megye elnökévé választották. 2015-ben áthangolt a menekültellenes retorikára, az LSNS több tüntetést is szervezett „Európa iszlamizációja ellen”.

Az elemzők a megerősödés okait keresik

Szlovákiát sokkolta Kotlebáék mostani választási eredménye. Az elemzők a megerősödés okait keresik. Ravasz Ábel felvidéki politológus arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt években nem sok minden történt azoknak a Közép-Szlovákiában élő szavazóknak az érdekében, akik kormányzati lépésekre vártak a roma–szlovák, roma–magyar együttélés kérdésének ügyében. – Az ilyen témákban a szélsőjobboldali, populista pártoknak az az előnyük, hogy hiába próbálnak hasonlókat mondani a hagyományos pártok, az emberek inkább az eredetit választják – fogalmazott a pozsonyi Új Szónak az elemző, aki szerint a menekültügy is kedvezett az LSNS-nek. Mint mondta, sokan gondolhatták úgy, hogy a Megvédjük Szlovákiát! típusú üzenetek valódi hordozói Kotlebáék. Radovan Bránik, a Sme.sk bloggere, aki évek óta a szlovákiai radikálisok tevékenységét vizsgálja, arra figyelmeztetett, hogy Kotleba sikere nem a folyamat kicsúcsosodása, csupán a kezdete. A háttérben ugyanis szervezkednek a „valódi” fasiszták is, akik súlyos veszélyt jelenthetnek az állambiztonság szempontjából. – Számos kisebb-nagyobb szervezetről beszélünk itt, közülük több nincs is bejegyezve – nyilatkozta Bránik, hozzátéve, hogy a szlovák, de a magyar szélsőségesek is Oroszországból kapnak folyamatos és szisztematikus támogatást.

Felmérések szerint a szlovák szélsőjobb választói bázisa két pillérre épül: az egyik a szegényebb régiók lakossága, a másik az első választók. Mint a Körkép hírportál által idézett adatokból kiderül, a tipikus Kotleba-szavazó tizen- és huszonéves fiatal, aki nem élt a kommunizmus alatt, és hajlik a radikális nézetekre, továbbá képtelen az összefüggések értelmezésére, Tomás Koziak politológus szerint a fiatalokat elsősorban a show, a cirkusz, a külcsín érdekli, a tartalom kevésbé. A végletekig leegyszerűsített, főleg kritikára épülő kommunikáció a megfelelő számukra. Úgyszintén meglepő, hogy leginkább az egykori partizánfalvak leszármazottai szavaztak a szélsőséges pártra, amely nyíltan vallja Jozef Tiso fasiszta örökségét. De jó eredményeket ért el a szélsőjobb Dél-Szlovákiában is. Az Új Szó megkérdezett egy magyar szavazót, aki Kotleba pártját választotta. A nevét elhallgató voksoló azt mondta, „ők voltak az egyetlenek, akik rámutattak pár fontos problémára, például a szociális rendszer igazságtalanságára”. Kotleba választási listáján egyébként magyar jelölt is indult, de a krasznahorkaváraljai Szaniszló István nem jutott mandátumhoz.

 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 14.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »