Szegeden állították ki a számítástechnika „őskövületeit”

Szegeden állították ki a számítástechnika „őskövületeit”

Két számítástechnikai zseni megunta a szoba méretű számítógépeket, és nekiláttak megalkotni minden idők legfelhasználóbarátabb eszközeit. Így indult közel 40 éve az Apple. Az évtizedek alatt gyártott és már csak kiállításokon látható számítógépeket most Szegeden állították ki.

Neumann János már atombomba kísérletekhez szükséges számítások elvégzésénél rettenetesen lassúnak találta az akkor rendelkezésre álló számológépeket és számítógépeket, ezért már 1944-ben részt vett egy olyan számítógép építésében, amely már a memóriában tárolja a programot is Ennek a számítógépnek a terve és a továbbfejlesztett Neumann-elvek alapján készülnek a mai számítógépek is.

„Gyakorlatilag amikor elkezdődött a dolog akkor nem volt ennek pontos iránya, hogy miben. Nyilván a tudományos kutatásoktól kezdve, számításigényes feladatok elvégzéséig, nagyon konkrét feladatokhoz kellett számítógép. Nem véletlen, hogy zárt elefántcsont tornyok voltak a számítógépes termek. Amikor a PC, a személyi számítógépek, ez egy nagyon nagy kitörés volt abból a korból” – hívta fel a figyelmet Alföldi István, a társaság igazgatója.

Az időszakos kiállításhoz egy magángyűjtő is adott számítógépeket. Szerinte nagyon fontos, hogy a fiatalok megismerjék honnan indult a számítástechnika, hogy fejlődött az elmúlt 40 évben.

„Mindig is gyűjtöttem valamit már gyermekkoromban is, lepke, bélyeg egyebek. 1989 óta én számítástechnikával foglalkozom, ebből logikusan következett, hogy a számítógépeket gyűjtsem. Azt lehetett látni, hogy ezek a gépek nagyon gyorsan eltűnnek, nagyon gyorsan cserélődnek, tehát megőrizendő. tehát lássák a mai fiatalok is, hogy honnan indult” – magyarázta Nagy Károly, magángyűjtő.

Az időszaki kiállítás az év végéig várja a látogatókat, több világszerte egyedülálló számítástechnika történeti darabbal a szegedi Agórában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »