Százhatvannégy határsértőt kellett visszatessékelni a hétvégén

Százhatvannégy határsértőt kellett visszatessékelni a hétvégén

MTI nyomán

Százhatvannégy határsértőt tartóztattak fel péntektől vasárnapig az ország területén, egy gyanúsított ellen pedig embercsempészés miatt indult büntetőeljárás – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 63, szombaton 54, vasárnap 23 migránst tartóztattak fel, és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a szerb-magyar határnál szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák. Az ország területén mélységben és más külső határszakaszokon 24 határsértőt fogtak el a hétvégén.

A július 5-én hatályba lépett új szabályok szerint azokat a migránsokat, akiket a szerb vagy a horvát határtól számított nyolc kilométeres távolságon belül föltartóztatnak, visszakísérik a kerítésen található kapukig, és útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé. Azok ellen, akik esetében bizonyítható, hogy átlépték vagy megrongálták a határzárat, illetve embercsempészettel gyanúsíthatók, továbbra is büntetőeljárás, a román és ukrán határszakaszon elfogottak esetében idegenrendészeti eljárás indul.

Az elmúlt héten a szerb-magyar határ térségében 224 migránst tartóztattak fel és kísértek vissza, a megelőző héten – július 25-től 31-éig – ez a szám 411 volt. Más külső határszakaszon és mélységben júliusban csupán naponta néhány embert fogtak el, augusztus első hetében ez a szám már 95 volt – derül ki a rendőrségi összesítésből.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »