Százfajta tulipán nyílik a zsibói botanikus kertben

Százfajta tulipán nyílik a zsibói botanikus kertben

Rekordszámú, közel 30 ezer szál tulipánt láthatnak a zsibói Wesselényi-kastély kertjében működő botanikus kert látogatói idén tavasszal. 

zsibbot_b

Több mint 100 fajta tulipán nyílik a létesítményben, sokkal több, mint a korábbi években – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Cosmin Sicora, a botanikus kert igazgatója. „Idén sokkal több virágunk nyílik, mint korábban, nemcsak tulipánok, hanem jácintok és nárciszok is. Ez annak köszönhető, hogy kibővítettük a megművelt területeket, dísznövényekkel ültettük be. A 100 fajta tulipánon kívül sokféle jácint és nárcisz látható a botanikus kertben” – ecsetelte az igazgató.

Kitért arra is, hogy az orchideákat külön melegházban tartják, ahol mintegy 200 féle színpompás virág csodálható meg, ez az ország egyik legnagyobb orchideaháza. A rengeteg virág számos látogatót vonz, így például múlt hét végén mintegy 2500-an látogatták meg a a Szilágy megyei kisvárosban található létesítményt.

A barokk és klasszicista stílusban épült Wesselényi-kastély körül többek közt római kert, japánkert, hatalmas melegház, több mint 40 halfajtának otthont adó akvárium, trópusi növények, papagájok és egy őzekkel, szarvasokkal, vaddisznókkal benépesített vadaspark is megcsodálható. Az 1778–1810 között épült kastély körül a Wesselényiek hajdani angolkertje terült el, amely az államosítás után köztulajdonná vált, nem gondozta senki.

1959-tól kezdve Vasile Fati, a kastélyban működő zsibói gimnázium biológiatanára kardoskodott amellett, hogy létesítsenek botanikus kertet, hiszen a magas dombok közé zárt terület klímája sok növény számára megfelelő. A szakemberek gyűjtötték a növényfajtákat, megtanulták szaporítani az orhideákat, egyre több botanikus kerttel vették fel a kapcsolatot. 40 év szervezői munka után 2007-ben Vasile Fati elhunyt. A botanikus kertben megannyi, a világ minden tájáról érkezett növényfajt tekinthetnek meg a látogatók.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »