Százezrek tüntettek a TTIP ellen

A rendőrség becslése szerint legalább 180 ezer ember tüntetett szombaton Európa több nagyvárosában a szabadkereskedelmi szerződések ellen, amelyeket az Egyesült Államokkal és Kanadával tervez kötni az Európai Unió.

A legaktívabbak Németországban voltak a transzatlanti szabadkereskedelem ellenzői: ott hét városban is demonstráltak, köztük Berlinben és Münchenben. A német fővárosban a tüntetők egyebek közt a következő felirattal vonultak fel: „AZ EMBER FONTOSABB A PROFITNÁL!”

A németországi megmozdulásokat környezetvédő csoportok, szakszervezetek és ellenzéki pártok szervezték. Közlésük szerint összesen 320 ezren mozdultak meg, de a rendőrség is legalább 180 ezerre becsülte a résztvevők számát.

Kisebb demonstrációk szerveződtek Ausztriában – Bécsben és Salzburgban -, valamint a svédországi Stockholmban és Göteborgban.

A transzatlanti szabadkereskedelem ellenzői egyebek között attól tartanak, hogy Európát eláraszthatják a módosított génállományú termények, sérülhet a környezetvédelmi előírások betartása, és túl nagy hatalomhoz juthatnának multinacionális cégek a fogyasztók és a dolgozók rovására, mert külön bíróságokat hoznának létre a vállalatok és a kormányok közötti viták rendezésére.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »