Százezrek tüntetnek Erdogan mellett Isztambulban

Százezrek tüntetnek Erdogan mellett Isztambulban

Nagyszabású tüntetés kezdődött vasárnap Isztambulban az államfő, Recep Tayyip Erdogan felhívására, hogy elítéljék a múlt hónapban történt sikertelen katonai hatalomátvételi kísérletet.

Több százezren gyűltek össze a tüntetés kezdetére a város déli részén, a Márvány-tenger partján található Yenikapi téren. Sokan török lobogót terítettek magukra, illetve olyan, az elnököt éltető feliratokat vittek magukkal, mint például: „Isten ajándéka vagy, Erdogan”, és „Add parancsba, hogy haljunk meg, és mi megtesszük”. A teret szintén török zászlók és Musztafa Kemal Atatürköt, a modern török állam alapítóját ábrázoló poszterek díszítették.

A július 15-i puccskísérlet nyomán a török hatóságok több mint 18 ezer embert vettek őrizetbe, és a megtorlás elbocsátás vagy a munkavégzés alóli felfüggesztés formájában már 60 ezer emberre terjed ki. Ankara az 1999 óta az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen hitszónokot és híveit vádolja a hatalomátvételi kísérlet kitervelésével. Gülen viszont váltig állítja: semmi köze a puccskísérlethez, amelynek során 246 ember vesztette életét – nem számítva 104 puccsista halálát – és több mint kétezren sebesültek meg.

A demonstrációt, amelynek a „demokrácia és a mártírok menete” nevet adták, az Erdogan-támogatók szerte az országban, valamint több külföldi városban rendezett és három hete tartó éjszakai tüntetéseinek lezárásaként hirdették meg. Mintegy kétszáz hajóval és több ezer autóbusszal szállítottak résztvevőket a tüntetésre.

A török nemzet egysége

Erdogan a vasárnapi tömegtüntetés előtt a török médiában közzétett nyilatkozata szerint azt mondta: a demonstráció a török nemzet egységét fogja jelképezni. A tüntetésen a kormányoldal és két török ellenzéki párt magas rangú politikusai is részt vesznek, köztük Kemal Kilicdaroglu, a balközép Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke és az ultranacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) vezetője, Devlet Bahceli. A rendezvényt, amelynek fő szónoka maga az államfő lesz, az ország minden tartományában kivetítőkön élőben közvetítik.

A rendezvényt mintegy 15 ezer rendőr biztosítja.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »