Százezrek követelték a kilépést Spanyolországból

Százezrek követelték a kilépést Spanyolországból

Több mint félmillió katalán tüntetésen követelte a tartomány kilépését Spanyolországból. Mivel a spanyol kormány többször is hangsúlyozta, hogy semmilyen körülmények között nem fogadja el Katalónia kiválását, a barcelonai vezetés kész akár egyoldalúan deklarálni a függetlenséget.

Spanyolország leggazdagabb régiójában a szeparatisták régóta a független katalán állam kikiáltását akarják elérni. Szerintük a Katalóniából származó bevételekből finanszírozza Madrid a többi tartományát. Július végén a barcelonai parlament menetrendet fogadott el a központi kormánytól való elszakadásról szóló tárgyalásokról. De a határozatot augusztusban az alkotmánybíróság elmeszelte. Emiatt sokan úgy vélik, Madrid beleegyezése nélkül kell deklarálni az elszakadást.

„Ez egy olyan lépés, amelyet meg kell tenni, de szerintem a kormány nem fogja elfogadni. Ezért egyoldalúan kell kikiáltani a függetlenségünket” – mondta egy másik tüntető.

A spanyol kormány többször is hangsúlyozta, semmilyen körülmények között nem fogadja el Katalónia kiválását Spanyolországból. De a katalán kormány ennek ellenére kitart amellett, hogy a tervek szerint 2017 közepéig megvalósuljon az elszakadás. Tervei megvalósításához először még szeptember végén a miniszterelnöknek meg kell nyernie a bizalmatlansági szavazást. Erre a költségvetési javaslat elutasítása miatt lett szükség.

Ettől függetlenül a 7 és fél milliós Katalóniában a közelmúltban ismét megnőtt a függetlenséget támogatók száma. Egy júliusi felmérés szerint 48-42 arányban megszavaznák az elszakadást Madridtól.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »