Százával érkeznek a menedékkérők Görögországba

Az elmúlt 24 órában 150 menedékkérő érkezett Törökországból a görög szigetekre – közölte a migrációs válság kezeléséért felelős válságstáb csütörtökön Athénban.

Egy nappal korábban hasonló nagyságrendben érkeztek; 162 új érkezőt regisztráltak az Égei-tenger keleti részén. Közben Görögország déli részén a Peloponnészosz félszigetre 33 menedékkérő érkezett Észak-Afrikából.

A görög szigetek túlzsúfolt regisztrációs táboraiban mintegy 15 ezer menedékkérő vesztegel kérelmének elbírálására várva, körülbelül kétezerrel többen, mint szeptember elején. A táborokban összesen csak nyolcezer férőhely van.

Jelenleg azonban még mindig jóval kevesebb ember érkezik Törökországból a görög szigetekre, mint tavaly ilyenkor; 2015 szeptemberében 147 123 menedékkérő érte el a görög partokat, egy évvel később ugyanebben a hónapban 3080 ember érkezett.

A menedékkérők nem utazhatnak tovább az égei-tengeri szigetekről, kérelmük elbírálását a szigeteken lévő táborokban kell kivárniuk. Akinek a beadványát pedig elutasítják, azt visszaküldik Törökországba. A menedékkérelmek elbírálása viszont megfelelő kapacitás hiányában nagyon lassan halad. Az EU és Törökország között tavasszal létrejött egyezség hatályba lépése óta összesen 643 embert küldtek vissza Törökországba.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »