Százakat rúghat ki a magyar GE

Mintegy 300 embert rúgnak ki a GE Current magyarországi részlegétől – értesült az Index. Úgy tudják, a cég hazai fejlesztési részét teljesen leépítik, csupán tíznél kevesebb mérnök és néhány tucat egyéb kiszolgáló tarthatja meg a pozícióját.

Az Index úgy tudja, szerdán jelentették be a dolgozóknak a leépítést, és azt, hogy a tevékenységet áttelepítik Londonba. Hivatalosan még nem zárult le az erről szóló döntési folyamat, a cég egyelőre egyezkedik a szakszervezettel, de mivel az eredeti tervet a legfelsőbb vezetés javasolja, nem tűnik reális forgatókönyvnek, hogy végül nem történik meg az átszervezés. A hírek szerint karácsonyig minden kirúgott Current-dolgozó megkapja a csoportos leépítéseknél szokásos, szakszervezet által letárgyalt elbocsátási ajánlatát, januárban pedig az érintetteket már fizetett szabadságra is küldenék. Néhány embert ugyanakkor biztosan megpróbálnak majd átvenni a cég más üzemeibe – írja a portál.

Jelentős támogatás

A GE Magyarország egyik legnagyobb munkáltatója, és 2012 óta a kormány stratégiai partnere. Az erről szóló megállapodás keretében az állam több milliárd forinttal járul hozzá a cég hazai tevékenységéhez: két 2014-es egyedi kormánydöntés alapján a GE két leányvállalata összesen mintegy 3 milliárd forintos támogatást kapott. Ebből legalább 689 millió forint ment a GE világítástechnikai ágához. A pénz folyósításának fejében a GE Hungary Ipari és Kereskedelmi Kft. 214 magyar mérnök foglalkoztatását ígérte. Emellett az Eximbank is pénzeli őket valamilyen formában a kormány szerint – teszi hozzá az Index.

A Current a GE-csoport a világítástechnikai üzletága, a GE Lighting részeként működik, a tervezőcsoport elsősorban LED-es és egyéb energiatakarékos világítótestek és világításirányítási rendszerek fejlesztésével foglalkozik budapesti központjában.

Külön érdekes, hogy idén még büszkén mondták Orbánék, hogy a GE „folyamatosan bővíti magyarországi kapacitásait” – írja az Index.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »