Százak haltak meg egy dél-szudáni összecsapásban

Legalább 275 ember vesztette életét a kormányerők és a lázadók közötti összecsapásban Dél-Szudánban – derült ki hivatalos forrásokból szerdán.

Phillip Aguer, Jonglei tartomány kormányzója elmondta, hogy a lázadók múlt pénteken rátámadtak a hadsereg pajuti laktanyájára. A tűzharcban legalább 242 felkelő és 23 katona, illetve 10 civil vesztette életét. James Gatdet, a lázadók egyik szóvivője ezzel szemben azt állította, hogy a hadsereg kezdeményezett támadást, amelyben végül 300 katona és 30 felkelő lelte halálát.

Riek Machar felkelővezér a hét elején elmenekült Dél-Szudánból a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaságba, miután túlélt egy merényletet. Távolléte csak olaj a tűzre: egyes megfigyelők úgy vélik, hogy fokozatosan kicsúszik a lázadók irányítása az alelnök kezéből.

Törékeny békeegyezmény

Dél-Szudán öt éve, 2011. július 9-én vált függetlenné Szudántól. Az afrikai országban 2013-ban kétéves polgárháború robbant ki Salva Kiir államfő és Machar csapatai között, amelyben több tízezren vesztették életüket, és csaknem 3 millióan váltak földönfutóvá. Az újabb véres összecsapások miatt szakértők attól tartanak, hogy bedőlhet a polgárháborút lezáró törékeny békeegyezmény, és megismétlődhetnek az elmúlt évek eseményei a világ legfiatalabb országában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »