Szavazat-újraszámlálás lehet az USA-ban

Újra-számolhatják az elnökválasztásra leadott szavazatokat Michiganben, Pennsylvaniában és Wisconsinban, ha az amerikai választási bizottság befogadja Jill Stein a Zöld Párt elnökjelöltjének kérvényét. A tök utolsóként, egyetlen elektort sem szerző politikus szerdai közleményében azt írta: több furcsaságot is észleltek az elektronikus választási rendszerben.

A gyanújuk az, hogy akár hackertámadás is érhette a voksokat rögzítő számítógépeket, ezért kérik, hogy ellenőrizzék a szavazócédulákat. Arra hivatkoznak, hogy októberben az amerikai titkosszolgálatok is bejelentették, hogy a választás előtt orosz hackerek megpróbáltak betörni a választási rendszerbe, írja a Guardian.

Stein és kampánycsapata közölte, hogy nem saját magukért kérvényezik az eljárást, hanem azért mert több helyről bizonyítékuk van arról, hogy eltérések vannak a papír alapú és a digitálisan rögzített eredmények között. Ezt viszont csak akkor ellenőrzik a hatóságok, ha valamelyik jelölt kérvényezi. 

 

Megérdemeljük, hogy megbízzunk a választási eredményekben – közölte Stein, aki a pártjával állítólag már megkereste Hillary Clinton demokrata jelölt stábját, hogy csatlakozzanak a kezdeményezésükhöz. Ez azért lenne kulcsfontosságú, mert a kérvényt péntekig kell leadniuk, a folyamathoz pedig 1,1 millió dollárra van szükség. Ennyi pénzük viszont nincs jelenleg, így a következő két napban közösségi finanszírozási kampányt hirdetnek, itt jönne jól a demokraták segítsége.

Mind a három vizsgált államban viszonylag kis különbséggel nyert Trump: Wisconsinban 27, Pennsylvaniában 70 ezer szavazattal. Michinganből még mindig nincs hivatalos eredmény, de a legutolsó adatok szerint ott 11 ezer szavazat különbség van Trump javára. 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »