Szatmárnémetiben Soltész Miklós jelenlétében avatták fel a felújított Hám János óvodát

Szatmárnémetiben Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár jelenlétében avatták fel csütörtök délután a római katolikus egyház által létrehozott Hám János óvoda felújított épületét. Az óvodaépületet a magyar kormány 105 millió forintos támogatásával újították fel. Az összeget a Bethlen Gábor Alapkezelő révén folyósították a római katolikus egyháznak. Az óvoda udvarán a Magyar Villamos Művek Zrt. 6,5 millió és a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. szintén 6,5 millió forintos felajánlásából építettek játszóteret.

Soltész Miklós az avatóünnepségen Böjte Csaba ferences szerzetest idézve kijelentette, hogy minden gyermek kincs, és ha a gyermekeket magyar és keresztény szellemben sikerül nevelni, ők a magyarság számára is megmaradnak, és Romániának is értékes polgárai lesznek. Az ünnepség után az államtitkár az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy Szatmárnémetiben a magyar emberek összefogásával és sok román ember támogatásával választottak júniusban magyar polgármestert. Hozzátette, hogy ugyanennek az összefogásnak köszönhetően újult meg a Hám János óvoda is.

“Mindez abba az irányba kell indítsa az itt élőket, hogy az összefogás legyen meg december 11-én, a parlamenti választásokon is, hiszen nem mindegy, hogy milyen szinten lesz képviselve a romániai magyarság a bukaresti törvényhozásban. (.) A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) összefogott, tegyék meg ezt a választók is” – fogalmazott Soltész Miklós.

Az avatóünnepségen Schönberger Jenő megyés püspök és Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester, valamint a megye főtanfelügyelője is köszönetet mondott a támogatásért. A támogatás által megszépült az épület homlokzata, kicserélték a tetőzetet, felújították a termeket, a folyosókat, a mellékhelyiségeket, az alagsorban pedig új termeket alakítottak ki. Az óvoda udvarán a gyermekek számára tankertet is létesítettek, amelyben minden óvodai csoport saját parcellával rendelkezik. A növények gondozása közben a gyermekek a gondoskodásnak és felelősségvállalásnak az alapjait is megtanulhatják.

A római katolikus egyház által létrehozott Hám János óvodában négy magyar és négy német nyelvű csoportban, valamint egy iskolai előkészítő osztályban 220 gyermek tanul.

 

MTI

The post Szatmárnémetiben Soltész Miklós jelenlétében avatták fel a felújított Hám János óvodát appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »