Szász Emese olimpiai bajnok

Szász Emese olimpiai bajnok

A magyar olimpiai csapat első aranyérmét a párbajtőröző Szász Emese szerezte meg, aki a kétszeres világbajnok olasz Rossella Fiamingo ellen 15:12-re győzött a fináléban.

A londoni olimpián hetedik lett, a 2014-es kazanyi és a 2015-ös moszkvai világbajnokságon azonban felállhatott a dobogó legfelső fokára a cataniai Rossella Fiamingo, aki jelenleg a női párbajtőr mezőny egyik legnagyobb alakja.

Pontosan ezért talán neki is volt a nagyobb veszíteni valója a riói fináléban – favoritként, az esélyesség terhét cipelve ugyanis egyáltalán nem könnyű ám a pástra lépni! Ráadásul egy idegőrlő elődöntőt tudott le a kínai Szun ellenében, míg a mi Szász Emesénk habkönnyűnek tűnő vívással (na jó, azért a Rembi elleni asszóban volt olyan pillanat, amikor rezgett a léc) jutott el pályafutása legnagyobb sikerének kapujába.

Szász jó pár dologból meríthetett erőt a döntő összecsapás előtt. A pást mellett Kulcsár Győző személyében egy négyszeres olimpiai bajnok foglalt helyet, edzője sokszor megélhette ezt a lélektanilag fontos pillanatot, így jó támasza tudott lenni versenyzőjének. A riói magyar zászlóvivő, Szilágyi Áron négy esztendővel ezelőtt szintén a magyarok első aranydöntőjét vívhatta, s ő is egy olaszt, Diego Occhiuzzit fosztotta meg az olimpiai diadal élményétől. Nem véletlen, hogy Facebook oldalán gyorsan “dobott is egy posztot” csapattársának: “Hajrá Emese, én nem bánom, ha az első aranyat Rióban is vívó szerzi…” – írta Szilágyi Áron.

Hát, hajrá, Emese! – így telepedett az ország a televízió elé szombat este, ahol már a finálé előtt egy rendkívül boldog, de nagyon koncentrált vívót láthattunk.

A finálé forgatókönyve az észt Julija Beljajeva elleni asszót idézte, hiszen olasz riválisa már 3:1-re, majd 4:2-re is vezetett a magyar lány ellen. De Szász nem adta fel, leheletfinom tusokkal, együttes találattal, egy pimasz lábszúrással próbálta meg faragni hátrányát – sikeresen! Az első pihenőre 6:5-ös hátrányban vonulhatott le Szász, aki lendületesen jött vissza a második harmadra.  De egy újabb együttes találatot követően Fiamingo is lábtussal operált, amellyel megtörte Szászt, s sajnos 10:6-ra növelte előnyét. Ám mint kiderült, az olasz sem nyugodhatott meg! Szász ugyanis 11:10-re jött fel, majd egy kibrusztolt találat után 12:11 lett az állás.

A harmadik harmadra mindössze egy tusnyi maradt a különbség a két vívó között, s Szász csodás védés-támadással egyenlített.

Őrült izgalmasan alakult az asszó, és Szász Emese a legjobb pillanatban vette át a vezetést egy újabb visszatámadással, majd egy csukótalálatnak köszönhetően már csak egy tus választotta el őt az olimpiai győzelemtől.

És láss csodát világ!

Egy együttes találattal Szász Emese győzött, 15:12-re legyőzte az esélyesebb olasz vívót, s megszerezte a magyar csapat első aranyát!

Köszönjük, Emese!

“Nem fogom még fel, nem tudom mi van, örülök, de még nem érzem” – mondta az M4 sportcsatorna számára az eredményhirdetésre átöltözni igyekvő Szász Emese.

Bővebb nyilatkozatával még visszatérünk.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »