Szász-Anhaltban a második legerősebb párt az Alternatíva Németországért (AfD)

A német kancellár pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) két tartományban is vereséget szenvedett az elérhető adatok alapján. Szintén nagyon zuhant a koalíciós partner Németország Szociáldemokrata Pártja (SPD) támogatottsága is.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

Baden-Württembergben a zöldek, Rajna-vidék-Pfalzban pedig az SPD győzte le Merkel pártját, ami viszont továbbra is legerősebb párt maradt a harmadik tartományban, Szász-Anhaltban, ahol vasárnap választásokat tartottak.

A korábban a CDU erős bázisának számító Baden-Württembergben az exitpollok szerint a párt csak a szavazatok 27,5 százalékát tudta elhozni, míg a Zöld Párt 32 százalékot szerzett. Az SPD történeti mélypontra került 13 százalékkal.

A Zöldek még soha nem nyertek Landtag-választást. Várhatóan folytathatják a 2011-ben kezdett kormányzást, de eddigi partnerükkel, a szociáldemokrata párttal (SPD) nem lesz többségük, így új partnert vagy egy harmadik partnert kell keresniük.

Most először fordulhat elő, hogy nem a CDU-nak lesz a legnagyobb frakciója a stuttgarti Landtagban. A választási részvételi arány 72 százalékos volt, 5,7 százalékponttal növekedett az öt évvel ezelőttihez képest.

A Zöldek a CDU-val összefogva, vagy az SPD-vel és az FDP-vel kormányozhatnak tovább, ha az eredmények a becsléseknek megfelelően alakulnak. Az AfD-vel egy párt sem kíván együttműködni.
Rajna-vidék-Pfalzban az SPD meg tudta verni a CDU-t.

Az országos közszolgálati televíziók megbízásából készített becslések szerint az SPD a szavazatok 37,5 százalékát szerezte meg, ami 1,8 százalékpontos növekedés a 2011-ben szerzett 35,7 százalékhoz képest.
A második az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) a szavazatok 32,5-32,8 százalékával, ami 2,7-2,4 százalékpontos veszteség az öt évvel ezelőtti 35,2 százalékhoz viszonyítva.

A harmadik 10-11 százalékkal az Alternatíva Németországnak (AfD), amely most először indult a tartományi választáson. A negyedik a liberális FDP 6-6,5 százalékkal, a párt így ismét bejutott a mainzi Landtagba.

Az SPD eddigi koalíciós partnere, a Zöldek visszaestek, az ARD televízió becslése szerint 5,5 százalékot, az ZDF televízió szerint 5 százalékot szereztek, szemben a 2011-es 15,4 százalékkal. Az SPD és a Zöldek koalíciója így elveszítette többségét. A szociáldemokraták a CDU-val, vagy az FDP-vel és a Zöldekkel együtt kormányozhatnak tovább.

A választási részvételi arány 71 százalékos volt, ami 9,7 százalékpontos növekedés 2011-hez képest.
Míg a CDU a várakozásoknak megfelelően a kelet-németországi Szász-Anhaltban maradt a legnépszerűbb párt, 29 százalékkal.

A menekültválság hátán felkapaszkodó populista-nacionalista Alternatíva Németországért (AfD) mind a három tartományban parlamentbe tudott jutni, és Szász-Anhaltban a második legerősebb párt lettek, az exitpollok szerint a szavazatok 23 százalékát szerezték meg.

Politico


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »