Szaporodnak csalások – Hogyan védjük ki a balesetes trükköt?

Szaporodnak csalások – Hogyan védjük ki a balesetes trükköt?

Rendőrségi intelem

A sajtóban sok szó esett már a csalókról, akik az utóbbi időben főleg a balesetestrükkel próbálnak pénzt szerezni a kiszemelt áldozatoktól. A csalók továbbra is kihasználják az emberek hirtelen ijedtségét, hiszékenységét, a hozzátartozóik iránti aggodalmát és féltését.

Azért, hogy az emberek ne essenek ebbe a csapdába, a rendőrség megpróbálja felhívni a figyelmet arra, hogyan „dolgoznak” a csalók, de arra is, hogy balesetkor mi a hivatalos eljárás.

A bűnözők fix telefonon hívják fel a jóhiszemű személyeket, ügyvédnek, rendőrnek, ügyésznek vagy orvosnak adják ki magukat, s beszámolnak arról, hogy a család egyik hozzátartozója közúti balesetet szenvedett, s emiatt sürgősen pénzre van szükség, hogy az áldozat a megfelelő orvosi ellátásban vagy jogi képviseletben részesüljön.

A telefonon bejelentett tragikus eset megrázza a felhívott személyt, így könnyen manipulálhatóvá válik, s a csalók utasításait szinte gondolkodás nélkül végrehajtja, azaz különböző csatornákon pénzt küld, arra gondolva, hogy családtagján segít. Utólag jön rá, hogy becsapták, mert a hírt közlő személyt többet nem érik el sem telefonon, sem máshol, ugyanis ha címet ad meg, az is csak fiktív.

A rendőrség a következőkre figyelmezet annak céljából, hogy kivédjék a csapdába esést:

Elsősorban sem az ügyvédek, sem a rendőrök, sem az ügyészek, sem az orvosok nem kérnek pénzt orvosi ellátásért vagy jogi képviseletért. Abban az esetben, ha nem telefonon, hanem az utcán állítanak le valakit különféle ürügyekkel, vigyázni kell, mert a lakásba is bekérezkednek, s kifoszthatják az áldozatot. Akkor se higgyenek ezeknek az embereknek, ha olyan táskát mutatnak, amiben állítólag fontos iratok és dokumentumok vagy értékes tárgyak vannak.

És ami a legfontosabb: soha nem szabad pénzt küldeni, átutalni vagy kézbe adni senkinek, semmilyen ürüggyel. A kezdeményezett telefonbeszélgetést azonnal be kell fejezni, még akkor is, ha a csalók nagyon kedvesek és rámenősek, mert ezzel csak egy céljuk van: rászedni az áldozatot. Semmilyen személyes adatot nem szabad elárulni, mert a csalók felhasználhatják ezeket bűncselekmények elkövetésére. Amikor idegen személyek különböző ürügyekkel pénzt kérnek valakitől, azonnal értesíteni kell a 112-es sürgősségi hívószámot.

Abban az esetben, ha valaki balesetet szenvedett, nem kell idegennek kártérítést fizetni, csak a bírósági határozat megszületése után, illetve biztosítótársaságok révén. Minden közúti baleset után két lehetőség van az ügyintézésre: a rendőrségi bejelentés, illetve a felek közötti megegyezés, ebben az esetben a kötelező gépkocsi-biztosítással intézik a kárt. Bárki autóbalesetet szenvedhet, de ilyenkor az elsősegélynyújtás a prioritás, nem a baleset anyagi részének a rendezése. Sem a baleset áldozatának, sem az elkövetőnek nincs szüksége pénzre ahhoz, hogy orvosi ellátásban részesüljön. Azt is szem előtt kell tartani, hogy egy súlyos balesetet hivatalos, illetékes személyek jelentenek be a családnak.

Mezey Sarolta
e-nepujsag.ro]6


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »