Szanyi megfélemlítéstől tart

Hivatalossá vált, hogy az MSZP tisztújító kongresszusán három kihívója is lesz Tóbiás József pártelnöknek. A jelöltek között van Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes, Molnár Gyula korábbi fővárosi pártelnök és Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő, aki az M1-en azt mondta, elsősorban a megfélemlítés, másodsorban a törvények megváltoztatása bizonytalanságokat okoz a szavazókban.

Szanyi Tibor az M1 Ma Reggel című műsorában csütörtökön elmondta: Szociális Magyarország című programjában négy olyan alappillér található, amely eddig jelentősen háttérbe szorult: ez az egészségügy, az oktatás, a gyermekjólét ügye, valamint az idősgondozás.

Szerinte ma az egészségügy „botladozásai és hiányosságai okán” az idősebb generációk fokozódott terhet jelentenek.

Szanyi Tibor a műsorban arról is beszélt, hogy 2014-ben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői azt a megállapítást hozták, hogy Magyarországon a választások nem felelnek meg a demokratikus választások kritériumainak.

Megfélemlítés

Elsősorban a megfélemlítés, másodsorban a törvények megváltoztatása bizonytalanságokat okoz a szavazókban – hangsúlyozta a politikus.

„A megfélemlítés úgy is tud működni, hogy “ha meglátunk téged a szavazófülkében, akkor baj lesz”. De úgy is megy, ha szó szerint elvárják, hogy az illető bizonyítsa be, hogy tényleg a Fideszre szavazott” – fogalmazott.

Hozzátette: a liberális értékrend és a neoliberális gazdaságpolitika teljesen mást jelentenek. Amit ma látunk Magyarországon, az szinte a klasszikus neoliberális politika, amelyben egy kitüntetett réteget – elsősorban a leggazdagabbakat – hagynak még inkább meggazdagodni – vélte Szanyi Tibor.

A Szociális Magyarország pedig azt jelenti – fűzte hozzá –, hogy nem lehet az egyéneket pusztán saját boldogulásukra hagyni, hanem közösségi megoldások kellenek, melyek komfortossá teszik az életet.

Szanyi Tibor Molnár Gyulára utalva arról is beszélt, hogy kockázatos dolognak tartja, ha egy jelölt polgármesterként is politizált korábban.

„Majdnem 10 főre terjed azok listája, akiket sikeres polgármesterként meghurcoltak az elmúlt években, köztük Molnár Gyulát is. Aztán kiderül, hogy ártatlanok. Ám sajnos volt olyan is, aki ebbe bele is halt: Verok István”- fogalmazott Szanyi Tibor, hozzáfűzve, hogy ugyanakkor minden jelöltnek megvan a maga kockázata.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »