Száműznék a fővárosból a szerencsejátékot

Száműznék a fővárosból a szerencsejátékot

A szerencsejáték elleni petíciót a felnőttkorú pozsonyiak közül eddig 104 ezren írták alá. Ha a kezdeményezés megél, akkor a szerencsejáték-termeket és kaszinókat üzemeltető cégek szerződései nem kerülnek meghosszabbításra lejáratkor. Az érintett vállalkozók szerint a helyi politikusok elutasítják a párbeszédet, csupán figyelmet szeretnének kapni.

 

Ivo Nesrovnal, Pozsony főpolgármestere úgy nyilatkozott, hogy a sikeres aláírásgyűjtéssel lehetőség adódik annak a törvénynek a megváltoztatására, ami ma kötelezi a várost a működési engedély kiadására, ha a vállalkozó teljesíti a törvénybe foglalt feltételeket.

 

A cél, hogy a települések (nem csak Pozsony) általános érvényű rendeletekkel (VZN)  szabályozni és korlátozni tudják a játék-automaták üzemeltetését saját területükön.

 

Forrás: Cas.sk

 

Vannak hátulütői a változtatásnak

 

Azonban a petíció sikere áldozatokkal jár. Pozsony könnyen a csehországi Brünn (Brno) sorsára juthat, ahol a tiltó rendelkezés életbe lépése után óriási mértékben elterjedtek az illegális és ellenőrizetlen játékbarlangok. Ezzel a problémával a cseh városok a mai napig küzdenek.

 

A mapynelegalnihohazardu.eu nevű honlap adatai szerint Csehországban jelenleg 402 illegálisan üzemeltetett játékterem működik, a legtöbb Prágában és Brünnben. Természetesen nem fizetnek sem adót és nem lehet ellenőrizni tevékenységüket.

 

A Szerencsejáték Szövetség szerint Szlovákiában szerencsejáték-biznisz egy legális, jogszerűen működő szektor, ami 14 ezer munkahelyet biztosít, és épp a legalizálás az, ami miatt szinte nincs illegális szerencsjáték az országban. Ezen a petíció változtathat.

 

A játékautomaták ideje is lassan lejár. Szlovákia, Csehország, Szlovénia és Lengyelország az online szerencsejáték-szolgáltatók legkedveltebb közép-európai célpontjai. Jelenleg nagyon nehéz szabályozni a virtuális játéktermek piacát, mret az internet cenzúrázása nem megenegedett (a legtöbb esetben). Forrás: HNonline.sk

 

J. Danielis, a szövetség szóvivője szerint a legálisan működtethető játéktermek a legjobb és leginkább ellenőrizhető szolgáltatások Szlovákiában. Közvetlenül csatlakoznak a Pénzügyi Főigazgatósághoz, a pénzügyminisztériumhoz, folyamatosak a szigorú ellenőrzések, az adatokhoz bármikor hozzáférhetnek a hatóságok, és aki ilyen termet akar működtetni, 750 ezer eurónyi kauciót kell letennie.

 

Danielis azt állítja, hogy a szerencsejáték kitiltásával az állam és a települések körülbelül 170 millió eurós bevételkiesést könyvelhetnek majd el.

 

Elviselhetetlen méreteket öltött

 

Pozsony főpolgármestere szerint a szerencsejáték a városban már elviselhetetlen méreteket öltött, és korlátozását a város lakosai is támogatják. Nesrovnal szerint a településeknek meg kéne adni a jogot, hogy eldönthessék, hol engedélyezik, és hol nem a játéktermek működtetését. Nem szabadna iskolák vagy más oktatási intézmények, elvonók és hasonló intézetek közelében elhelyezni őket.

 

Danielis azt állítja, hogy a Nesrovnal által felvázolt szabályozással szemben nincs kifogásuk, de nagyon zavaró, hogy a helyi politikusok nem hajlandóak normális keretek között vitát folytatni erről a kérdésről. „Ha azt állítják, hogy a játékautomaták száma nőtt, akkor hazudnak. Az utolsó hét évben számuk 40 százalékkal esett vissza”, mondta Danielis. Arról nem közölt adatokat, hogy a szerencsejátékosok száma mennyivel nőtt vagy csökkent az elmúlt években.

 

Forrás: Vrakun.sk

 

5,5 milliós bevételtől esne el a főváros

 

A főváros költségvetése az idei évre 5,5 millió eurós adóbevétellel számolt a szerencsejáték-forgalomból. Épp ezért a főpolgármester a radikális aktivistáktól eltérően nem beszél teljes tilalomról, csupán korlátozásról és szabályozásról. „Nem nézhetünk mindent kizárólag pénzügyi szemüvegen keresztül. A szerencsejáték korlátozása tisztább lakókörnyezetet, kevesebb társadalmi problémát és biztonságosabb utcákat jelent”, mondta Nesrovnal.

 

Amennyiben sikerül összegyűjteni a szükséges 106 ezer aláírást, akkor a petíciót a törvény által előírt módon jóváhagyásra az önkormányzat elé terjesztik és javaslatot tesznek a VZN módosítására, vagyis a szerencsejáték kitiltására a város egész területéről. A VZN esetleges elfogadásakor még érvényes szerződések a játéktermek üzemeltetőivel lejáratukig érvényesek maradnak. Meghosszabbításukra azonban nem kerülhet sor.

 

eTrend.sk

Nyitókép: dnesky.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »