Szállodát foglaltak el a migránsok Brüsszelben

Szállodát foglaltak el a migránsok Brüsszelben

Két évvel ezelőtt az egyik brüsszeli parkban több ezer menekült élt. Szabályos sátorváros működött a nyári és a kora őszi hetekben, ahol önkéntesek főztek, iskolát működtettek, megszervezték az egészségügyi ellátást, ruhát osztottak. A rossz idő közeledtével a hatóságok elbontották a sátrakat, aki még ott volt, annak fedett szállást biztosítottak.

Ugyanezen a helyen ismét gyülekeznek az emberek. A Maximilian Park a bevándorlási hivatal mellett van, így aztán természetes, hogy itt húzzák meg magukat. A szír és iraki menekültek azonban elfogytak, most szinte kizárólag afrikai bevándorlók táboroznak itt folyamatosan, néhány tucatnyian. Akikkel kapcsolatban a civil szervezetek és a rendőrség ádáz küzdelmet folytat. A migránsok egy része ugyanis nem is akar semmiféle menedékjogot kérni, tisztában vannak azzal, hogy nem is kapnák meg, ők csak az Egyesült Királyságba akarnak eljutni valahogy. A „valahogy” itt szó szerint értendő, nyáron egy 17 éves fiú egy Angliába tartó busz aljára kapaszkodott, de pár méter után leesett, a busz pedig halálra gázolta.

A rendőrség kijelentette, hogy itt nem lesz második Calais, utalva a francia kikötőváros melletti, mára már felszámolt törvényen kívüli táborra, a „dzsungelre”. Ennek érdekében a rendőrök rendszeresen megjelennek a parknál és vagy a hálózsákokat, takarókat szedik össze, vagy az embereket állítják elő. A civil szervezetek a rendőri eljárás miatt panaszt tettek az ügyészségen. Az Emberi Jogok Ligája nevű szervezet elnöke, Alexis Deswaef azt mondta, a rendőrök bűncselekményeket követnek el, megalázó bánásmódot tanúsítanak és nem nyújtanak segítséget a rászoruló embereknek.

Akik menedékért folyamodnak, azok az éjszakát a bevándorlási hivatal mellett töltik, de ide, a fal mellé húzódnak, akkor is, ha esik az eső. Kartondobozok, hálózsákok alatt húzzák ki reggelig, amíg sorra kerülnek. Mások beállnak kapualjakba, buszmegállóba, emiatt a rendőrséghez érkeztek már panaszok. Nap közben pedig a park egyetlen kútját használják tisztálkodásra, amit a folyamatosan habos víz jelez a kút mellett, a ruháikat pedig a két játszótér kerítésére akasztják.

Hírdetés

A civilek és a hatóságok között lezajlott egy villámháború is nemrégiben. A Papír Nélküliek Hangja elnevezésű szervezet ugyanis egy szállodafoglalást intézett a migránsoknak. Brüsszel belvárosában, a már egy ideje lakatlan Hotel Astridot foglalták el mintegy nyolcvanan, főleg gambiai és ghánai bevándorlók. Ebben a két országban ugyan bonyolult a politikai helyzet, de lakói nem jogosultak menekültstátuszra. Ők azonban nem akarnak visszamenni Afrikába, sőt, egyikük azt mondta, már 10 éve él Belgiumban illegálisan, de itt akar maradni. Az akció kapcsán Theo Francken menekültügyi és bevándorlási államtitkár kabinetje azt válaszolta, hogy semmi esély arra, hogy megváltoztassák a döntésüket.

A hotelfoglalás vidám esemény volt, a migránsok és a civilek énekeltek, táncoltak, doboltak az üres szálloda halljában, de rendőri beavatkozásra nem volt szükség. Két nappal ezt követően már nem találtuk ott őket, a szálloda ajtajait bedeszkázták. A civilek és a migránsok azt szeretnék elérni, hogy valamelyik önkormányzat biztosítson számukra fedelet a fejük fölé télire. Addig is, a közösségi fórumokon napról-napra toborozzák az önkénteseket, akik elszállásolnának egy-egy éjszakára migránsokat. Az akciók eredményesek, naponta 60-70 személyt fogadnak be brüsszeli családok.

Közben fiatal képzőművészek fából egy „Welkom” feliratot emeltek a parkba, éppen a bevándorlási hivatallal szemben. Az egyik alkotó a Magyar Nemzet tudósítójának elmondta, rasszistának és fasisztának tartják a belga kormányt, mert olyan országokba küld vissza embereket, ahol háború van. Belgium és Szudán egyébként épp a napokban között egyezményt arról, hogy az afrikai állam visszafogadja állampolgárait, a belga kormány pedig ezer eurót ajánlott fel minden migránsnak, aki önként hazatér.

Az Európai Bizottság elnöke két hete jelentette be: felgyorsítják az illegálisan itt tartózkodók visszaküldését, mert eddig csak a kiutasítottak 36 százaléka hagyta el az EU területét.

Molenbeek A brüsszeli terrortámadás óta Molenbeek kerület neve világszerte nagyon rosszul cseng. Kiderült ugyanis, hogy a francia és a belga fővárosban végrehajtott támadások kitervelői jórészt itt laktak. Az is kiderült, hogy az önkormányzatnak fogalma sincs arról, hogy pontosan kik élnek a kerületben, ezért aztán hónapokon keresztül razziáztak a városrészben. Molenbeekben közel százezren élnek, több mint negyven százalékuk muszlim, főként másod- harmadgenerációs bevándorló. Mindezek miatt Molenbeek neve vélhetően az amerikai hatóságok látókörébe is bekerült: kitiltottak ugyanis az Egyesült Államokból egy tudományos diákköri csoportot. A 11 fős Molengeek nevű társaságnak pénteken kellett volna az USA-ba utaznia, ahol San Franciscoban egy informatikai konferencián vettek volna részt. A belga főváros repülőterén, Zaventemben azonban hét diákot egyszerűen nem engedtek fel a gépre. Időközben ugyanis visszavonták a beutazási engedélyüket, de erre semmilyen magyarázatot nem kaptak a diákok. Végül úgy döntöttek, hogy vagy együtt utaznak, vagy sehogy, vagyis mindnyájan maradtak Belgiumban. Az ügy azonban futótűzként terjedt, és pillanatok alatt a külügyminiszter, Didier Reynders asztalán volt, aki azonnali segítséget ígért és hogy mindent megtesznek azért, hogy a fiatalok elutazhassanak. Végül Ibrahim Ouassari, a csoport vezetője közölte a jó hírt, mégis megkapják a beutazási engedélyt és jövő héten pénteken előadhatják a prezentációjukat. Mindez nem az első hasonló eset, tavasszal két belga tae-kwon-do-versenyzőt nem engedtek be az Egyesült Államokba.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.09.26.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »